Останній шанс. Чи витягнуть крипто-ETF ринок криптовалют з осінньої депресії

05 вересня 2024 р. 10:39

05 вересня 2024 р. 10:39


Цьогоріч на ринку криптовалют з’явився новий фінансовий продукт – крипто-ETF, який спростив великим інвесторам можливості купувати топові монети через відомі інвестфонди. Взимку світ розпочав інвестувати у Bitcoin-ETF, влітку – у Ethereum-ETF. Також ведуться розмови про перспективи широкого впровадження Solana-ETF. Саме поява крипто-ETF створила можливості для зростання ринку криптовалют у 2024 році. Цей тренд можна прослідкувати на курсі біткоїну, який від початку цього року виріс десь на третину - з $42,2 тис. до $59,1 тис.  Редакція Delo.ua вирішила дізнатися, чи допоможе популярність крипто-ETF вивести курс відомих монет з корекції, що була спровокована серпневим падінням вартості криптовалют та ринку акцій компаній США.

Примітка : Даний матеріал Delo.ua не можна вважати фінансовою чи інвестиційною порадою або пропозицією. Кожен криптоінвестор несе особисту відповідальність за прийняті рішення щодо вкладень у цифрові активи.

Чи відновився ринок криптовалют у серпні

Серйозна корекція топових монет на крипторинку розпочалась на початку серпня. За даними Coinmarketcap, 5 серпня токени показали таке падіння:

  • BTC просів до $49,8 тис. (на початку серпня – $64,8 тис.),
  • ETH впав $2226 тис. (на початку серпня – $3196),
  • SOL подешевшав до $112 тис. (на початку серпня – $170,8).

Загальне падіння курсу біткоїну за останній місяць літа склало 10,5%, ефіру – 24%, солани – 24,5%.

Як вже пояснювала редакція Delo.ua, суттєве падіння вартості топових монет було викликане рішенням Банку Японії щодо зниження облікової ставки, а також публікацією слабких щоквартальних звітів від світових технологічних компаній. В результаті серед інвесторів на світовому ринку розпочалася паніка:

  • обвалились акції світових техногігантів – Apple, Microsoft, Meta та ін.
  • в парі ієна та долар спостерігались курсові качелі: ієна укрепилася, а долар – впав.
  • інвестори переглянули свої інвестпортфелі: виводили гроші з акцій та закупали держоблігації різних країн.

При цьому, незважаючи на негативну динаміку на початку серпня курс вказаних криптовалют частково відновив свої позиції. Так, станом на 31 серпня монети коштували:

  • біткоїн – $59,2 тис.,
  • ефір – $2524,
  • солана - $137.

Експерти вважають , що спроби криптовалют повернутися на досерпневі рівні викликані двома ключовими факторами:

1. Постхалвінговий період. Нагадаємо, згідно з технологічною моделлю цифрового золота, раз на 4 роки у світі відбувається халвінг біткоїну. Після цього на протягом 6 місяців Bitcoin може вирости до нових історичних максимумів. Цьогоріч таке зростання криптоінвестори очікують у жовтні.

"В цьому році халвінг ще не відпрацював, тому можна очікувати зростання, але вже після виборів нового президента США, які відбудуться 5-го листопада", - каже фінансовий радник Михайло Пацан.

2. У 2024 році на ринок крипти серйозно впливає популярність спотових біткоїн-ETF . Справа в тому, що періодично у криптовалюту спостерігається суттєвий приплив капіталу і тоді курс крипти має більше шансів йти угору.

Які ж суми інвестицій впливають на динаміку курсу монет? Наведемо приклад. За даними Sosovalue, на останньому тижні серпня спостерігався відтік грошей з біткоїн- ETF на рівні $277 млн. Але тижнем раніше у BTC-ETF йшов приплив грошей: інституціонали тоді вклали у цей інструмент біля $506,7 млн. Тобто, останні два тижні спостерігається позитивна динаміка в інвестиціях у біткоїн- ETF.

Загалом фінансовий аналітик Андрій Шевчишин впевнений, що цього року на позитивний настрій курсу біткоїну найбільше впливає не халвінг, а приток грошей великих інвесторів у криптовалюту саме через ETF-фонди.

"Халвінг традиційно має свій вплив на курс цифрового золота. Але найбільш суттєвими факторами впливу на крипторинок стали ETF, біржове регулювання, розпродаж конфіскованих або заморожених активів", - зазначає експерт.

Як крипто-ETF трансформує ринок криптовалют

Поява крипто-ETF дозволяє перевести цифрові монети із сірої зони в легальне поле, оскільки цей інструмент став простим та звичним для більшості способом інвестування, зазначає фінансовий аналітик Андрій Шевчишин.

"Не треба морочитися з криптогаманцями, пошуком криптобіржі, безпекою, консультанта. Фонд дозволяє придбати або продати монети швидко та зручно - через додаток, банк-агент або брокера. Для роздрібного клієнта, який все життя купував акції та фонди – це звичний шлях. Тому приплив грошей інвесторів у крипто-ETF йде постійно".

Андрій Шевчишин

Фінансовий радник Михайло Пацан згоден з тим, що крипто-ETF стали доволі популярні. Для розуміння він наводить статистику інвестицій за другий квартал-2024.

" Інституційні інвестори значно активізували свої інвестиції в крипто-ETF, особливо в біткоїн-ETF, що спостерігалось у другому кварталі 2024 року. Зростання інституційних вкладень досягло 27% за цей період, що свідчить про впевненість інвесторів у довгостроковому потенціалі криптовалют. Частка інституційних інвесторів у загальному управлінні активами (AUM) крипто-ETF зросла з 21,4% до 24% лише за другий квартал, що відображає значне збільшення зацікавленості серед великих гравців. Враховуючи, що ETF дали можливість легкого входу для роздрібних інвесторів, позитивна тенденція буде продовжуватись", - пояснює Пацан в коментарі Delo.ua.

Які перспективи мають крипто-ETF на ринку криптовалют

Андрій Шевчишин зазначає, що крипто-ETF ще не продемонстрували весь потенціал ринку криптовалют в легальному полі. Справа в тому, що при порівнянні капіталізації криптофондів та традиційних фондів акцій чи облігацій, буде очевидно, що крипта все ще залишається аутсайдером. Проте крипторинок все ще знаходиться на початку шляху легалізації. Інтерес до цифрових монет серед інвесторів зростає.

"Зверніть увагу, що високоризиковане інвестування, до якого відноситься крипта, зазвичай займає до 5-10% від загального портфеля інвестицій. Загальна капіталізація ETFs на кінець 2023 року становила близько $10 трлн. Навіть якщо уявити, що криптофонди займуть нішу 1% від цієї суми, то йдеться про $100 млрд. А криптофонди поки що мають лише половину цієї суми. Тож є куди зростати навіть для частки 1%, не кажучи про більші об’єми", - говорить Шевчишин.

Також, за словами Михайло Пацана, поява крипто-ETF дозволить відкрити нові можливості для інвесторів, які раніше не були активними на крипторинку, дозволяючи їм отримати доступ до цифрових активів через регульовані фінансові інструменти. Це особливо актуально для пенсійних фондів, банків та інвестиційних фондів, які можуть включати крипто-ETF у свої портфелі, забезпечуючи диверсифікацію та потенційно високу дохідність.

"У 2024 році понад 262 нові інституції приєдналися до інвесторів у біткоїн-ETF, що свідчить про зростання довіри до цих продуктів серед фінансових установ", - наводить приклад Пацан.

Чи спричинить поява ETF зростання ринку восени

Як нагадує Михайло Пацан, серпнева просадка фондових і криптовалютних ринків була викликана підвищенням ставок Банком Японії. Ця подія мала негативний вплив на ціни криптовалют, включаючи біткоїн, який не зміг утриматися на рівні $60 тис.

"Відтік капіталу з крипто-ETF у серпні лише підсилив це зниження курсу цифрового золота, що викликало занепокоєння щодо подальшої динаміки крипторинку до кінця 2024 року. Проте, варто зазначити, що за таких умов крипто-ETF можуть відіграти роль стабілізатора, залучаючи довгострокових інвесторів, що допоможе зменшити волатильність і також вже ми бачимо поновлення припливу коштів".

Михайло Пацан

При цьому експерт впевнений, що серпневі коливання ринку криптовалют не вплинуть на можливості запуску нових крипто-ETF в США. А все тому, що посилення інтересу до цих продуктів з боку інституційних інвесторів підтверджує: довгострокова перспектива для крипто-ETF залишається позитивною.

"Наприклад, в Бразилії вже відкрито два ETF-фонди, які інвестують в криптовалюту Solana", - акцентує Пацан.

Водночас з цим, Андрій Шевчишин налаштований більш песимістично щодо запуску нових крипто-ETF в умовах негативного настрою на ринку криптовалют, адже корекція вартості топових монет є стримуючим чинником для будь-якого фонду.

"Якщо ви збираєтеся відкривати актив, у якого "не найкращі часи", не варто очікувати великого притоку до вашого фонду. Логічно, що в умовах падіння ринку відкриття нових фондів гальмується. Але не надовго, адже коли ціни знаходяться на дні, купувати монети вигідніше", - говорить Шевчишин.

Загалом експерти Delo.ua вважають : в базових осінніх сценаріях цифрове золото може знаходитися в межах коливань у $60-70 тис.

Яку стратегію краще обирати під час корекції ринку

Андрій Шевчишин вважає, що під час депресії на ринку криптовалют інвесторам  варто дотримуватися раніше обраної інвестстратегії. Зокрема:

  • Якщо ви вирішили купувати крипту та робити це на відкатах – продовжуйте.
  • Якщо є стратегія купувати біткоїн тільки при перетині чергової $10 тис. позначки вгору або вниз (наприклад, при пробої $50 тис., $60 тис.), це теж робоча стратегія.
  • Якщо обрано підхід купувати тільки при пробої вгору кожних $5 тис. або $10 тис., це теж непоганий варіант. Тобто в результаті поки падає ринок ви нічого не робите, а купуєте тільки коли ціна починає зростати.

А Михайло Пацан вважає, що у період підвищеної волатильності крипторинку найкращою стратегією для інвесторів може бути "усереднення" (Dollar-Cost Averaging). Це підхід, коли інвестор регулярно, наприклад, один раз в тиждень або місяць інвестує фіксовану суму грошей, незалежно від поточних цін, що дозволяє знизити ризики та скористатися можливостями ринку на спаді.

"Наприклад, регулярні інвестиції в BTC, ETH або SOL можуть бути доцільними для зниження ризиків і накопичення активів на довгострокову перспективу", - говорить Пацан.

Останній шанс. Чи витягнуть крипто-ETF ринок криптовалют з осінньої депресії

Джерело: delo.ua (Фінанси)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua