До Ради надійшли подання щодо призначення нових міністрів: хто отримає посади

05 вересня 2024 р. 11:15

05 вересня 2024 р. 11:15


У середу, 4 вересня, відбулося засідання фракції «Слуга Народу», за результатами якого було напрацьовано кадрові ротації в уряді. Згодом до Верховної Ради надійшли подання щодо призначення нових міністрів.

Як повідомив очільник фракції «Слуга Народу» Давид Арахамія, у засіданні брав участь президент Володимир Зеленський і були узгоджені кадрові ротації в уряді.

Так, главою МЗС замість Дмитра Кулеби стане його перший заступник Андрій Сибіга. Віцепремʼєрка з євроінтеграції Ольга Стефанішина очолить Міністерство юстиції.

Главою Мінрегіону буде нинішній заступник голови Офісу президента Олексій Кулеба.

«Він очолить міністерство у тому вигляді, як воно працює зараз. Згодом, як і було задумано, його розділять за напрямками інфраструктури і регіональної політики», — уточнив Арахамія.

Він додав, що міністром культури та інформаційної політики планують призначити заступника глави Офісу президента Миколу Точицького, а Мінстратегпром очолить Герман Сметанін, керівник «Укроборонпрому».

Ірина Верещук, як зазначив глава фракції «Слуга Народу», працюватиме в Офісі президента профільною заступницею керівника.

Мінекології очолить нинішня заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук, Міністерство молоді та спорту — Матвій Бідний, Міністерство ветеранів — Наталія Калмикова, а Мінагрополітики — голова Фонду держмайна Віталій Коваль.

Крім того, за словами Арахамії, на засіданні обговорили створення нової інституції в уряді з робочою назвою Міністерство повернення українців. Наразі тривають обговорення кандидатів, які могли би його очолити.

Постійний представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук повідомив , що за пропозицією фракції «Слуга Народу» до Верховної Ради надійшло подання прем’єр- міністра Дениса Шмигаля про призначення:

  • міністром культури та стратегічних комунікацій Точицького Миколи Станіславовича;
  • віцепрем’єр-міністеркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України — міністеркою юстиції України Стефанішиної Ольги Віталіївни;
  • віцепрем’єр-міністром з відновлення України — міністром розвитку громад та територій України Кулеби Олексія Володимировича;
  • міністром аграрної політики та продовольства України Коваля Віталія Станіславовича;
  • міністром молоді та спорту України Бідного Матвія Вікторовича;
  • міністеркою захисту довкілля та природних ресурсів України Гринчук Світлани Василівни;
  • міністеркою у справах ветеранів України Калмикової Наталії Фернандівни;
  • міністром з питань стратегічних галузей промисловості України Сметаніна Германа Володимировича.

Зеленський пояснив, чому міняють міністрів

Президент України Володимир Зеленський на засіданні фракції «Слуга Народу», де обговорювали кадрові ротації в уряді, прокоментував зміну очільників міністерств, пише Суспільне.

За словами співрозмовника видання, Зеленський, коментуючи відставку Дмитра Кулеби з посади очільника МЗС, сказав, що йому «бракує енергії для просування надання зброї».

Разом з тим, джерело каже, що президент заявив, що задоволений роботою ексвіцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної. На його думку, нова посада дасть їй більше можливостей.

Співрозмовник додав, що Зеленський зазначив, що ексміністр юстиції Денис Малюська «давно хотів перейти на іншу посаду». Втім, його подальше призначення під час зустрічі не обговорювали.

Звільнення міністрів

Нагадаємо, 4 вересня Верховна Рада звільнила Ольгу Стефанішину з посади віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, міністра юстиції Дениса Малюську, Руслана Стрільця з посади міністра захисту довкілля та природних ресурсів, Олександра Камишіна з посади міністра з питань стратегічних галузей промисловості України.

Але за звільнення Ірини Верещук з посади віцепрем’єр-міністра — міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та Віталія Коваля з посади голови Фонду державного майна України голосів Раді не вистачило.

Нагадаємо, що заяви про відставку Малюська, Стрілець, Камишін, Стефанішіна, Верещук, а також Коваль написали 3 вересня. Окрім них планували звільнити й міністра закордонних справ Дмитра Кулебу, однак наразі Рада ще не голосувала з цього питання.

До Ради надійшли подання щодо призначення нових міністрів: хто отримає посади

Джерело: finance.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua