Кредит для України на $50 млрд втрачає нагальність через перспективу перемоги Гарріс на виборах у США — Politico

05 вересня 2024 р. 12:07

05 вересня 2024 р. 12:07


Зростання популярності кандидата в президенти США від Демократичної партії Камали Гарріс має несподіваний вплив на плани Європи й Вашингтона щодо надання Україні кредиту на 50 мільярдів доларів , повідомляє Politico .

До того, як президент США Джо Байден вийшов з виборчих перегонів, перспектива президентства колишнього американського лідера Дональда Трампа підштовхнула дипломатів по обидва боки Атлантики відкласти розбіжності, щоб фіналізувати надання кредиту до кінця року.

Але перспектива перемоги Гарріс зняла частину нагальності з цього питання. Хоча чиновники побоювалися, що Трамп розірве кредитну угоду й скоротить допомогу Україні, вони вважають, що кандидат від Демократичної партії навряд чи зробить щось подібне, і що Гарріс дійсно має шанси на перемогу в президентських перегонах.

Як наслідок, розкол між ЄС і США щодо тонкощів надання кредиту, який має погашатися за рахунок прибутків від заморожених російських активів, стає все більш очевидним, розповіли виданню на умовах анонімності два чиновники ЄС, знайомі з перебігом переговорів.

“Вся ідея полягала в тому, щоб захистити [допомогу Україні] від Трампа, але зараз ситуація з Гарріс інша”, - сказав один із чиновників.

Заморожені активи

Після того, як Гарріс стала кандидатом від Демократичної партії на виборах у США, лідерство Трампа в опитуваннях почало слабшати. З семи штатів, визначених кампаніями Гарріс і Трампа як ключові поля битв у колегії виборщиків, Гарріс випереджає Трампа в трьох, хоча і з невеликим відривом.

Кредит для України був узгоджений на рівні групи урядів G7 у червні, але ЄС і США продовжують розходитися в думках щодо деталей.

Оскільки переважна більшість заморожених російських активів зберігається в Європі, Вашингтон вимагає від ЄС гарантій того, що вони залишатимуться “знерухомленими” доти, доки Москва не виплатить Україні повоєнні репарації. Таким чином, США не опиняться у пастці виплати кредиту, якщо активи будуть розморожені.

Але для ЄС це складна для виконання вимога, оскільки вона потребує одностайності всіх країн-членів, а кілька європейських держав уже виступають проти.

Скасована зустріч

У понеділок, 2 вересня, переговори між представниками ЄС та США завершилися без досягнення домовленостей, оскільки американська делегація наполягала на безстроковому арешті російських активів.

За словами трьох дипломатів ЄС, запланована на середу дискусія між 27 послами країн ЄС щодо внесення змін до санкційних правил була скасована в останню хвилину через неготовність Єврокомісії.

Правила, що регулюють поточні санкції ЄС, які повинні поновлюватися кожні шість місяців, дозволяють одній країні розморозити активи, що, на думку Вашингтона, ставить під загрозу надання кредиту.

Це важливо, оскільки США повинні залучати Конгрес до будь-якої операції, яка ставить під загрозу гроші платників податків, а це може затягнути процес за межі “дедлайну”, встановленого на кінець року.

У червні лідери G7 взяли на себе зобов'язання завершити роботу над домовленостями до кінця жовтня, щоб гарантувати допомогу Україні до виборів у Штатах.

Адміністрація США за президентства Гарріс може продовжувати надавати двосторонню підтримку Україні, без участі G7, сказали обидва чиновники.

Уряд США не відповів на запит Politico про коментарі. Тим часом Єврокомісія обійшла питання про розбіжності, а її речник повторив: “Мета полягає в тому, щоб надати Україні разом з партнерами по G7 близько 50 мільярдів доларів кредиту до кінця року”.

ЄС перебуває під сильним тиском, щоб фіналізувати виділення кредиту до встановленого терміну.

Очікується, що наступного тижня Єврокомісія висуне офіційну пропозицію щодо того, як структурувати кредит. За словами двох інших чиновників, поки що незрозуміло, чи буде ЄС уточнювати свій внесок - близько 20 мільярдів доларів, у спробі натиснути на США, щоб ті виплатили свою частку.

Теоретично ЄС міг би надати кредит Україні, не чекаючи на союзників по G7, але кілька країн-членів вважають, що такий варіант може підірвати єдність Заходу. Європейський центральний банк, зі свого боку, побоюється, надмірних фінансових ризиків.

Кредит від G7 міг би суттєво підтримати економіку України. Детальніше про рішення G7 щодо російських активів та як його оцінювати розповідала Олена Галушка .

Кредит для України на $50 млрд втрачає нагальність через перспективу перемоги Гарріс на виборах у США — Politico

Джерело: zn.ua (Економіка)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua