НАБУ і САП повідомили про нову підозру у справі держпідприємства «Нацкінематека»

05 вересня 2024 р. 12:45

05 вересня 2024 р. 12:45


НАБУ і САП повідомили про підозру директору ТОВ «Кілайн» Сергію Лепесі в причетності до справи про заволодіння нерухомістю державного підприємства «Національна кінематека України» вартістю майже 42 млн грн.

Про це йдеться в матеріалах судової справи та підтверджують співрозмовники «Слово і діло» в органах правопорядку.

Ще 8 серпня НАБУ і САП повідомили про підозру Лепесі. За даними слідства, на початку 2019 року Лепеха підшукував земельну ділянку в Києві під забудову. В розмові з одним з фігурантів він дізнався про таку землю, яка належить ДП «Нацкінематека». Надалі він організував зустріч з на той момент заступницею міністра культури Тамарою Мазур і обговорив з нею можливість отримання цієї землі через санацію держпідприємства. На думку слідства, саме через Лепеху передавали неправомірну вигоди Мазур у сумі 75 тисяч доларів.

НАБУ і САП просили заарештувати директора ТОВ «Кілайн» з альтернативою 6,15 млн грн застави. Втім суд відмовив і відпустив Лепеху під 908 400 грн застави з обов'язками через стан його здоров'я. Він зобов'язаний: не відлучатися із Києва та Київської області без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та/або місця роботи; утримуватись від спілкування із низкою осіб; здати на зберігання закордонні паспорти та носити електронний браслет.

Наразі вказане рішення оскаржується в Апеляційній палаті ВАКС.

Раніше ВАКС затвердив угоду про визнання винуватості з колишнім керуючим санацієї ДП «Нацкінематека».

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру колишній заступниці міністра культури Тамарі Мазар та ще шістьом особам. За версією слідства, упродовж 2016-2019 років організатори злочинної схеми розробили план, за яким під виглядом санації «НКУ», яке перебувало в скрутному фінансовому становищі, планували заволодіти майном підприємства за безцінь. Для цього вони залучили посадовців Мінкультури й самого держпідприємства. Ті відповідно погодили незаконний план санації, і забезпечили перемогу в аукціоні з продажу майна наперед визначеної ТОВ «Вест Прайт», яка до того ж придбала будівлі за заниженою ціною.

Зібрані під час розслідування НАБУ і САП матеріали стали підґрунтям для невизнання та скасування Господарським судом міста Києва результатів аукціону з продажу майна ДП «Національна кінематека України». Законність та обґрунтованість цього рішення підтвердив Верховний суд. Тож держпідприємство отримало можливість повернути у власність незаконно втрачену нерухомість, що і зробило.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

НАБУ і САП повідомили про нову підозру у справі держпідприємства «Нацкінематека»

Джерело: www.slovoidilo.ua (Економіка)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua