МВФ пропонує переглянути ставку ПДВ – Гетманцев

05 вересня 2024 р. 13:29

05 вересня 2024 р. 13:29


За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Для МВФ є очевидною недостатність ресурсів навіть в проваленому парламентом законопроєкті, наголосив Гетманцев.
  • За його словами, серед додаткових джерел МВФ пропонує ПДВ.
  • На зустрічі також обговорювався «екстра податок» для банків, але дискусія ще триває, зазначив голова профільного комітету.

Контекст

3 вересня Верховна Рада провалила голосування за законопроєкт №11416-д про підвищення податків , що могло би збільшити податкові надходження до бюджету на 30 млрд грн. Документ відправили на повторне перше читання. Перед цим законопроєкт зазнав значних змін. Зокрема, уряд відмовився від ідеї підвищення ПДВ .

4 вересня місія МВФ почала консультації з українським урядом щодо перегляду Програми розширеного фінансування. За результатами консультацій Україна може залучити ще $1,1 млрд.

Україна готується до тиску МВФ щодо девальвації гривні та підвищення податків, пише Bloomberg з посиланням на власні джерела серед українських чиновників. Щоб допомогти закрити цю діру, яка за оцінками премʼєр-міністра Дениса Шмигаля сягає $15 млрд, МВФ планує спонукати НБУ швидше девальвувати гривню та пом’якшити монетарну політику. Фонд вважає, що це допоможе збільшити надходження до бюджету в нацвалюті та здешевити запозичення.

Україна та МВФ у межах місії щодо п’ятого перегляду програми зосередяться на можливостях внутрішніх ресурсів для покриття потреб держбюджету, заявив 4 вересня голова НБУ Андрій Пишний. Він назвав перегляд програми «непростим завданням» . В його вирішенні значну роль відіграватиме робота на внутрішньому борговому ринку, зазначив голова НБУ.

МВФ пропонує переглянути ставку ПДВ – Гетманцев

Джерело: forbes.ua (Новини)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua