НБУ вводить в обіг пам’ятну монету, яка присвячена видатному режисеру

05 вересня 2024 р. 13:46

05 вересня 2024 р. 13:46


Національний банк України вводить в обіг пам’ятну монету номіналом п’ять гривень “Сергій Параджанов” на честь режисера, який увійшов в історію кінематографу як представник хвилі українського поетичного кіно.

У регуляторі нагадують, що Сергій Параджанов – режисер кінематографічних шедеврів “Тіні забутих предків” і “Колір граната”, які принесли йому світове визнання та численні міжнародні нагороди.

Цього року виповнилося 100 років від дня народження митця. Саме тому на його честь НБУ вводить в обіг пам’ятну монету “Сергій Параджанов”.

"Вона продовжує серію “Видатні особистості України” та є символом нескореності, творчої свободи та вічного пошуку істини Сергієм Параджановим, спадщина якого й досі живе в кожному кадрі, у кожній сцені", - наголошують в НБУ.

Про дизайн монети

Монета номіналом п’ять гривень виготовлена зі срібла 925 проби. Елемент оздоблення – патинування.

На аверсі на дзеркальному тлі розміщено стилізоване зображення плоду граната в розрізі його зерен.

"Представлений образ – це своєрідна алюзія оголеної душі маестро, у якій величезне місце було відведено Україні, де він певний час жив та працював", - зауважують у регуляторі.

На реверсі монети представлений стилізований портрет Сергія Параджанова, а також майстерно створений колаж із фрагментів його робіт, як віддзеркалення світу митця, його життєвого шляху. Угорі над композицією написи “СЕРГІЙ ПАРАДЖАНОВ”, “100”.

Тираж монет становить 7 500 штук.

Коли можна придбати монету?

Повідомляється, що придбати пам’ятні монети “Сергій Параджанов” можна з 10 вересня 2024 року в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ.

Реалізація банками-дистриб’юторами здійснюватиметься поступово в міру їх відвантаження Банкнотно-монетним двором НБУ.

Кому ще Нацбанк присвячував монети

Національний банк запровадив власну нумізматичну програму, щоб відзначати ювілейні дати, пам'ятні події України та світу. Уся продукція виготовляється на Банкнотно-монетному дворі Національного банку. Пам’ятні монети мають художню цінність. Їх карбують із дорогоцінних та недорогоцінних металів обмеженими тиражами.

Нещодавно регулятор презентував нову пам’ятну монету "Парламентаризм", яка присвячена Верховній Раді.

8 серпня Нацбанк презентував нову обігову пам’ятну монету "Війська зв’язку та кібербезпеки Збройних Сил України".

26 липня у Національній дитячій спеціалізованій лікарні "Охматдит" відбулася презентація нової пам’ятної монети "Країна супергероїв. Дякуємо медикам!"

22 липня 2024 року НБУ ввів в обіг пам’ятну монету нумізматичної серії "Збройні Сили України" , що вшановує українську зброю та її творців – "Українська бавовна. Лелека-100".

25 червня 2024 року НБУ ввів у обіг нову пам’ятну монету "Медичні сили Збройних Сил України".

Крім того, Нацбанк чеканив монети на честь залізничників ("Країна супергероїв. Дякуємо залізничникам!"), волонтерів ("Країна супергероїв. Дякуємо волонтерам!") та енергетикам ("Країна супергероїв. Дякуємо енергетикам!").

НБУ вводить в обіг пам’ятну монету, яка присвячена видатному режисеру

Джерело: delo.ua (Фінанси)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua