росія покладається на кілька країн, намагаючись ухилитися від західних санкцій — ISW

05 вересня 2024 р. 14:52

05 вересня 2024 р. 14:52


росія для обходу санкцій західних країн, ймовірно, покладається, на кілька країн, серед яких Індія, Сербія та Китайська Народна Республіка.

Про це повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Експерти нагадують, що видання Financial Times із посиланням на витік із російського державного листування раніше повідомляло, що Міністерство промисловості і торгівлі росії розробило план витратити майже 1 мільярд доларів на захист критичних електронних компонентів у жовтні 2022 року, який, зокрема, передбачав можливість будівництва об’єктів в Індії, щоб отримати доступ до таких компонентів.

Журналісти наголошували, що такі дані свідчать, що росія таємно купувала чутливу електроніку подвійного призначення з Індії за допомогою «значних резервів» індійських рупій, накопичених російськими банками завдяки збільшенню продажів нафти в Індію.

«Ступінь, в якій росія реалізувала цей план, залишається незрозумілою, хоча ISW оцінює, що росія бере участь у ширших зусиллях з ухилення від західних санкцій та закупівлі санкціонованих електронних компонентів і обладнання, необхідних для виробництва російської оборонної промисловості, через іноземних суб’єктів» — йдеться у звіті.

Аналітики також нагадують, що раніше, 3 вересня, прессекретар кремля Дмитро Пєсков заявив, що путін поінформував офіційних осіб КНР про підсумки своєї нещодавньої поїздки до Монголії, під час якої він підкреслив зростання регіональної торгівлі та співпраці з КНР та Монголією.

Після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну російський бізнес почав використовувати готівку для розрахунків, щоб уникнути затримок у зовнішньоторговельних платежах через санкції.

12 серпня агентство Reuters повідомляло, що з лютого 2022 року в росію було ввезено 2,3 млрд доларів і євро в готівковій формі, незважаючи на санкції США і ЄС. Частину доларових банкнот ввозили через Туреччину та ОАЕ.

росія покладається на кілька країн, намагаючись ухилитися від західних санкцій — ISW

Джерело: finance.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua