В НБУ розповіли, коли введуть в обіг перші перейменовані монети

05 вересня 2024 р. 15:50

05 вересня 2024 р. 15:50


Перші шаги замість копійок можуть з’явитися в обігу вже у першому півріччі 2025 року. Для цього парламент має підтримати ініціативу Нацбанку.

Про це в інтерв’ю заявив глава Національного банку України Андрій Пишний.

На 2025 рік заплановано карбування близько 20 млн монет номіналом 50 копійок на заміну тих, що вже є в обігу, пояснив він. Якщо Верховна Рада ухвалить відповідне рішення, НБУ почне карбувати вже 50 шагів, а не копійок.

«Технологічно ми до цього готові. Що важливо, на інфляцію це також ніяк не вплине, адже ми не збільшуємо грошову масу в обігу. Зараз в обігу перебуває близько 1 мільярда 350 мільйонів розмінних монет номіналом 50 копійок, тому карбування 20 мільйонів штук на заміну частини з них аж ніяк не вплине на грошовий обіг», — сказав Пишний.

Водночас очільник Нацбанку відзначив, що для перейменування копійок не планують виділяти додаткові кошти з бюджету чи знімати вже наявні монети з обігу.

Карбування шагів та вилучення копійок буде відбуватися поступово упродовж наступних кількох років.

Раніше Національний банк України ініціював перейменування розмінної монети копійка на шаг . У регулятора вважають, що це повинно сприяти дерусифікації та відновленню історичної справедливості.

Нацбанк пропонує замінити копійки новими монетами під назвою «шаг»

В НБУ розповіли, коли введуть в обіг перші перейменовані монети

Джерело: chas.news (Економіка)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua