Ризик волатильності на біткоїн-ринку зростає: яка причина

05 вересня 2024 р. 16:31

05 вересня 2024 р. 16:31


Високі нереалізовані збитки короткострокових біткоїн-ходлерів підвищують ризик волатильності на ринку в найближчій перспективі. Про це йдеться у звіті експертів Glassnode.

За останні шість місяців інвестори демонстрували апатичні настрої. Проте на початку літа 2024 року тиск на ринок посилився, що призвело до значної корекції. Незважаючи на це, спотова ціна біткоїна торгується на 22% нижче від історичного максимуму, що є порівняно невеликим падінням.

Фото 2 — Ризик волатильності на біткоїн-ринку зростає: яка причина

Загальні нереалізовані збитки інвесторів становлять лише 2,9% від ринкової капіталізації, що наближається до історичного мінімуму. Це свідчить про те, що портфель середнього трейдера залишається прибутковим, попри тривалий спад.

Фото 3 — Ризик волатильності на біткоїн-ринку зростає: яка причина

Крім того, співвідношення нереалізованого прибутку до збитку становить 6:1, причому 20% торгових днів у 2024 році проходили в цьому діапазоні. Зазначається, що це підкреслює стабільність позицій середнього інвестора, навіть в умовах підвищеної волатильності.

Фото 4 — Ризик волатильності на біткоїн-ринку зростає: яка причина

Позиція короткострокових ходлерів

Згідно зі звітом, короткострокові інвестори біткоїнів, які представляють новий попит на ринку, наразі зазнають найбільших нереалізованих втрат. Вони продовжують зростати протягом останніх кількох місяців. Проте навіть збитки ще не досягли рівня, характерного для повноцінного ведмежого ринку, і більш нагадують нестабільну ситуацію, подібну до подій 2019 року.

Фото 5 — Ризик волатильності на біткоїн-ринку зростає: яка причина

Такі висновки підтверджуються метрикою STH MVRV, яка показує співвідношення ринкової вартості короткострокових власників до їхньої реальної вартості. Цей показник впав нижче 1,0, що свідчить про наявність нереалізованих втрат у нових інвесторів. Подібна ситуація спостерігалася в серпні 2023 року під час відновлення ринку після кризи з біржею FTX.

Середній новий інвестор наразі зазнає збитків, і поки спотова ціна не досягне рівня 62,4 тисяч доларів за біткоїн, який є базою вартості для короткострокових власників, на ринку ймовірно зберігатиметься слабкість.

Ці спостереження також підтверджуються аналізом різних підгруп серед короткострокових власників (STH). Усі вікові групи цієї категорії зазнають нереалізованих збитків. Їхні середні ціни придбання біткоїнів виглядають наступним чином:

  • 1 день – 1 тиждень: 59,0 тисяч доларів
  • 1 тиждень – 1 місяць: 59,9 тисяч доларів
  • 1 місяць – 3 місяці: 63,6 тисяч доларів
  • 3 місяці – 6 місяців: 65,2 тисяч доларів

З моменту оновлення історичного максимуму на рівні понад 73 тисяч доларів спостерігається зниження реалізованої вартості біткоїнів. Це свідчить про те, що всі продані з того часу монети приносять все менший прибуток власникам. Обсяг торгів і кількість угод, що призводять до збитків, також зростають.

Фото 6 — Ризик волатильності на біткоїн-ринку зростає: яка причина

З точки зору коефіцієнта ризику Sell-Side, загальний реалізований прибуток і збиток є відносно невеликими порівняно із загальним обсягом ринку. Наразі індикатор близький до нижньої межі, що вказує на те, що монети продаються близько до їхньої початкової вартості, тобто в зоні точки беззбитковості. Це свідчить про насичення прибуткової та збиткової діяльності в поточному ціновому діапазоні і може вказувати на очікувану підвищену волатильність в найближчому майбутньому.

В умовах спадного цінового тренду переважають настрої накопичення. Довгострокові інвестори реалізували частину своїх монет на рівні історичного максимуму, що створило надлишок пропозиції. Згодом цей надлишок був частково нівельований, і частка пропозиції довгострокових власників почала зростати, що зазвичай відбувається перед початком ведмежого циклу.

На думку експертів, критичним є рівень ціни біткоїна в 51 тисячу доларів. Підтримання цього рівня є важливим для подальшого зростання вартості, інакше нереалізовані збитки короткострокових власників можуть збільшитися, що призведе до продажу їхніх активів і додаткового тиску на ринок.

Фото 7 — Ризик волатильності на біткоїн-ринку зростає: яка причина

Станом на кінець літа 2024 року ринок залишається в фазі "ейфорії". Рівень у 51 тисячу доларів може стати початком циклу глибокої ведмежої тенденції. Експерти вважають, що короткострокові інвестори залишаються основною групою ризику, і їхні збитки можуть стати джерелом тиску на ринок у разі подальшого спаду.

Джерело фото: ua.depositphotos.com

Ризик волатильності на біткоїн-ринку зростає: яка причина

Джерело: delo.ua (Фінанси)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua