За найкращим сценарієм відключення світла взимку будуть до 12 годин на добу – ЦПД

05 вересня 2024 р. 16:59

05 вересня 2024 р. 16:59


На думку експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчука, в осінньо-зимовий період відключення електроенергії можуть тривати від 12 до 20 годин на добу залежно від інтенсивності російських атак, погодних умов і темпів відновлення об'єктів. Про це повідомляє Центр протидії дезінформації.

Оптимістичний сценарій передбачає, що, якщо 8–9 енергоблоків АЕС працюватимуть стабільно і зима буде помірною, можна буде відновити близько 3 ГВт (3000 мегават) з 6 ГВт пошкодженої потужності. У такому випадку можливі відключення електроенергії до 12 годин на добу.

У більш песимістичному сценарії відновити вдасться лише близько 2000 мегават потужності, кількість робочих блоків АЕС буде зменшена до 6-7, а зима буде холодною. У такій ситуації енергетична система може опинитися в кризовому стані.

За найгіршим сценарієм , якщо атаки на українську енергетику триватимуть, українці можуть проводити до 20 годин на добу без світла та опалення.

Водночас, за прогнозом члена енергетичного комітету Верховної Ради Сергія Нагорняка, якщо температура взимку впаде до -10°C, українці, ймовірно, матимуть електроенергію лише 12-14 годин на добу, а решту часу – приблизно 10 годин – перебуватимуть без світла.

"Таким чином, повністю виключити можливість тривалих відключень побутових та промислових споживачів неможливо, адже важко передбачити наслідки можливих нових російських ударів або точно спрогнозувати погодні умови", - йдеться у повідомлення ЦПД.

Однак, якщо обстріли будуть менш інтенсивними, зима виявиться теплою, а енергетикам вдасться відновити або ввести в експлуатацію нову генерацію, регулярні відключення світла можуть бути короткочасними.

Зазначається, що велику роль у цьому відіграє і західна допомога: під час офіційного візиту української делегації в США було досягнуто домовленості про фінансову підтримку в розмірі 800 мільйонів доларів для швидкого відновлення та модернізації енергетичної системи.

"Втім, поряд з державними заходами, бізнесу та населенню доцільно потурбуватися про резервні системи живлення (павербанки, зарядні станції, дизельні генератори, сонячні панелі та інвертори), щоб впевнено пережити екстрені відключення електроенергії", - додали в ЦПД.

Нагадаємо, раніше Володимир Кудрицький, ексголова правління НЕК "Укренерго", спростував прогноз єврокомісарки з енергетики Кадрі Сімсон про можливий колапс ЖКГ через відключення світла взимку. Кудрицький запевнив, що масштабного блекауту не буде, хоча можливі складнощі у роботі енергетичної системи.

Фото: ua.depositphotos.com

За найкращим сценарієм відключення світла взимку будуть до 12 годин на добу – ЦПД

Джерело: delo.ua (Бізнес)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua