Як західні санкції ставлять під загрозу газовий проєкт Путіна в Арктиці

05 вересня 2024 р. 17:18

05 вересня 2024 р. 17:18


Основні тези

  • Росія була змушена зберігати газ з флагманського арктичного проєкту "Арктик СПГ-2" через західні санкції, які відлякують потенційних покупців.
  • Три судна відвантажили скраплений природний газ з проєкту "Арктик СПГ-2", що перебуває під санкціями США, але зіштовхнулися з проблемами у пошуку покупців.
  • Одне з суден, "Еверест Енерджі", розвантажилося на плавучому газосховищі "Саам" у Мурманській області, що підкреслює труднощі з реалізацією підсанкційного СПГ.
  • Ще дві партії СПГ залишилися в російських або європейських водах без доставки покупцям, підтверджуючи проблеми з продажем.
  • Проєкт "Арктик СПГ-2" планувався як символічний для Кремля, з річним обсягом виробництва 100 мільйонів тонн до 2030 року, що перевищує нинішній обсяг експорту Росії втричі.

Газовий проєкт Путіна в Арктиці / Unsplash

Росія була змушена почати зберігати газ з флагманського арктичного проєкту, ініційованого самим Путіним. Це свідчить про те, що західні санкції відлякують потенційних покупців.

Західні санкції відлякають покупців російського газу

Згідно з даними трекінгу суден та супутниковими знімками, три судна здійснили відвантаження скрапленого природного газу з проєкту "Арктик СПГ-2", що перебуває під санкціями США.

Одне з суден, "Еверест Енерджі", ймовірно, здійснило розвантаження на плавучому газосховищі "Саам", яке перебуває на якорі в бухті Мурманської області на півночі Росії. Це яскраве свідчення того, із якими проблемами стикається Росія у продажі свого підсанкційного СПГ.

Ця передача підкреслює проблеми, з якими стикається Росія у пошуку покупців на свій санкційний СПГ,
– зазначають аналітики Kpler, інформаційно-аналітичної платформи.

Щобільше, ще дві партії залишилися в російських або європейських водах й так і не були доставлені покупцеві.

Що відомо про проєкт "Арктик СПГ-2"

Як західні санкції ставлять під загрозу газовий проєкт Путіна в Арктиці

Джерело: 24tv.ua (Економіка)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua