Фонд держмайна продав підприємство Сальдо на Житомирщині

05 вересня 2024 р. 17:53

05 вересня 2024 р. 17:53


Фонд державного майна України реалізував на аукціоні 5 вересня 99,86% акцій ПрАТ “Каштан”, розташованого в Житомирській області, через електронну торгову систему “Прозорро.Продажі”. Про це йдеться на сторінці ФДМУ.

Раніше це підприємство було у власності родини колишнього депутата Верховної Ради та екс-мера Херсона Володимира Сальдо, щодо якого запроваджені санкції за колабораціонізм.

Початкова ціна пакету акцій складала 3,2 мільйона гривень. В аукціоні брали участь п’ять учасників, і фінальна ціна зросла до 5,9 мільйона гривень, що є в 1,84 рази більше від початкової. Крім того, покупець сплатить близько 1,2 мільйона гривень ПДВ, що підвищить загальний дохід до приблизно 7,1 мільйона гривень.

Згідно з умовами продажу, покупець має погасити прострочену кредиторську заборгованість і забезпечити збереження робочих місць протягом наступних шести місяців. Всі отримані кошти від продажу будуть направлені до фонду для ліквідації наслідків збройної агресії.

Про “Каштан”

ПрАТ "Каштан"займається промисловим видобутком, обробкою та продажем граніту з Букинського родовища. Підприємство володіє спеціальним дозволом на використання надр, який діє до 2040 року.

ПрАТ «Каштан» займається промисловим видобутком, обробкою та продажем граніту з Букинського родовища. Підприємство володіє спеціальним дозволом на використання надр, який діє до 2040 року.

Водночас інвестору передадуть об'єкт, розташований у місті Коростишів, неподалік річки Тетерів, Коростишівського кар'єру та автомобільного шляху територіального значення Т0605. До складу об'єкта входять 4 одиниці нерухомого майна та інфраструктури загальною площею 94 м², 8 одиниць транспортних засобів та спецтехніки, випущених у період з 1989 по 2021 рік, а також рухоме майно (обладнання).

Додамо, що 5 вересня 2022 року управління СБУ в Житомирській області заявило про арешт активів "компанії, яка підконтрольна "гауляйтеру" тимчасово окупованої Херсонщини Сальдо". Мова йшла про ПрАТ «Каштан» .

Пізніше у серпні 2023 року, за рішенням ВАКС, ФДМУ отримав управління над підприємством. Після цього Фонд зареєстрував права власності на актив і виставив "Каштан" на приватизацію.

Про Сальдо

Володимир Сальдо розпочав свою кар'єру в 2001 році як заступник голови Херсонської облдержадміністрації, відповідальний за житлово-комунальну сферу, міське господарство, будівництво та інвестиції. Протягом 2002, 2006 та 2010 років тричі обирався Херсонським міським головою.

У 2014 році, під час Революції гідності, Сальдо виступав у Москві в ток-шоу пропагандиста Соловйова. У тому ж році він голосував за так звані «закони 16 січня».

У 2015 році Сальдо очолював міську організацію партії «Наш край» та балотувався у мери Херсона, але не пройшов і став депутатом Херсонської міськради.

У 2016 році в інтернеті з'явилося аудіо, на якому особа, голос якої нагадував Сальдо, зізнається у співпраці з ФСБ. СБУ розпочала перевірку, але її результати не були оприлюднені.

У 2022 році він отримав підозру від Офісу генпрокурора та СБУ за колабораційні дії. 14 червня повідомили про спробу замаху на Сальдо, але він заперечував цей факт. 8 червня Міністерство фінансів Чехії зацікавилося його часткою у чеській компанії, а 3 червня він потрапив до санкційного списку Євросоюзу через співпрацю з Росією. 26 квітня російські окупанти призначили його "головою" Херсонської ОДА.

У 2023 році суд заочно визнав Сальдо винним у державній зраді, колабораційній діяльності та виправданні збройної агресії Росії, призначивши йому 15 років позбавлення волі.

У 2024 році Сальдо отримав підозру у відданні наказу на порушення законів та звичаїв війни, зокрема у сприянні викраденню майже 3 тисяч тонн українського зерна та розпорядженні про створення тимчасової адміністрації на захопленому ПрАТ "Херсонський комбінат хлібопродуктів".

У листопаді Вищий антикорупційний суд прийняв рішення у справі за другим позовом від Міністерства юстиції України, згідно з яким на колаборанта та колишнього члена проросійської партії "Опозиційна платформа за життя" Володимира Сальдо накладені санкції у вигляді стягнення активів на користь держави.

Також Квартиру Володимира Сальдо ФДМУ виставив на торги зі стартовою ціною майже 1,9 млн гривень. В результаті конкуренції з 9 учасників її фінальна вартість склала понад 2,9 млн гривень. Нерухомість площею майже 130 м кв. знаходиться неподалік пляжу Аркадія в Одесі.

Фонд держмайна продав підприємство Сальдо на Житомирщині

Джерело: delo.ua (Бізнес)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua