Енергетики відновили другу лінію живлення Запорізької АЕС

05 вересня 2024 р. 20:06

05 вересня 2024 р. 20:06


"Українські енергетики 5 вересня, о 14:40, повернули в роботу пошкоджену другу лінію електропередачі. Таким чином живлення тимчасово окупованої Запорізької АЕС з української енергосистеми двома лініями відновлено", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що 2 вересня 2024 року через російські обстріли сталося пошкодження однієї з двох зовнішніх повітряних ліній, через яку тимчасово окупована Запорізька АЕС отримує живлення від української енергосистеми для забезпечення власних потреб.

Тоді в "Енергоатомі" підкреслили, що пошкодження цієї лінії може призвести до аварійної ситуації через втрату зовнішнього живлення насосів, які охолоджують активні зони реакторів і басейни витримки палива ЗАЕС.

Також у цей час, українські фахівці не мали можливості оглянути місце пошкодження та розпочати ремонт через ризик повторних обстрілів російськими військами.

Раніше генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі заявив, що Запорізька атомна електростанція занадто часто змушена покладатися лише на одне зовнішнє джерело електроенергії через російські обстріли.

Так, окупована російськими загарбниками ЗАЕС 23 серпня в черговий раз опинилася на межі блекауту , втративши підключення до єдиної зовнішньої резервної лінії електропередачі.

Енергетики відновили другу лінію живлення Запорізької АЕС

Джерело: delo.ua (Бізнес)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua