Швеція надасть Україні $49 млн на підтримку опалення та електропостачання

05 вересня 2024 р. 20:59

05 вересня 2024 р. 20:59


Уряд Швеції схвалив виділення додаткових 500 мільйонів шведських крон (49 мільйонів доларів) на підтримку тепло- та електропостачання в Україні.

Про це йдеться на сайті шведського уряду.

За підрахунками Світового банку, ця підтримка може допомогти забезпечити електроенергією 185 000 осіб, що стане найбільшим внеском Швеції до енергопостачання України. Допомога надаватиметься паралельно з тією великою підтримкою, що вже надається Швецією Україні.

Зазначається, що підтримка Швеції спрямована на задоволення потреб найбільш уразливих верств населення.

"Сьогодні уряд виділяє додатково 500 мільйонів шведських крон на підтримку опалення та електропостачання України. Росія все частіше завдає ударів по важливих об'єктах енергетичної інфраструктури. Ця нова підтримка піде на вироблення електроенергії для приблизно 185 тис. людей і допоможе підтримувати українське суспільство, економіку та бізнес", - сказав міністр міжнародного співробітництва та зовнішньої торгівлі Швеції Йоган Форссел.

За словами міністерки енергетики, бізнесу та промисловості Ебби Буш, Швеція продовжуватиме підтримувати Україну стільки, скільки потрібно.

"З моменту вторгнення Росії шведський уряд неодноразово й у різний спосіб підтримував енергетику України. Тепер ми просуваємося вперед з додатковою економічною підтримкою, спрямованою на постраждалу енергетичну галузь України", - зазначила вона.

Також міністерка наголосила, що цей внесок стане одним із найбільших вкладів Швеції в енергопостачання України та допоможе виробляти електроенергію для лікарень та тисяч українських будинків.

Повідомляється, що ініціатива охоплює дві газові турбіни для виробництва електроенергії на початковому етапі. Виробничий об'єкт буде захищений таким чином, щоб мінімізувати руйнівні наслідки російських атак.

Основна відповідальність за внесок Швеції лежатиме на Шведському агентстві міжнародного розвитку та співробітництва. Проєкт є спільною інвестицією з українською державною енергетичною компанією та іншими міжнародними фінансовими інституціями.

Українська енергетика отримає понад $1 млрд додаткової допомоги

Під час Міжнародної конференції з відновлення України 2024 у Берліні відбулося засідання високого рівня Координаційної групи G7+ з надання допомоги енергосектору України за участю представників 25 країн. Тоді було оголошено про додаткову підтримку на суму понад 1 млрд доларів .

Крім того, країни-партнери наголосили на важливості збільшення експорту електроенергії в Україну ENTSO-E та посилення зусиль з надання обладнання для ремонтів до зими 2024/2025 років.

Нагадаємо, у травні Швеція оголосила про пакет допомоги Україні у розмірі близько 57 мільйонів євро для збільшення потужностей з виробництва та передачі електроенергії.

Також повідомлялося, що у липні міжнародні партнери надали Україні понад 2,3 тисячі тонн енергетичного обладнання після поновлення російських атак на енергетику.

Фото: ua.depositphotos.com

Швеція надасть Україні $49 млн на підтримку опалення та електропостачання

Джерело: delo.ua (Бізнес)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua