Швеція виділяє додаткові €44 мільйони на опалення й енергетику в Україні

05 вересня 2024 р. 21:16

05 вересня 2024 р. 21:16


Уряд Швеції схвалив виділення додаткових 500 мільйонів шведських крон (майже 44 мільйони євро) на підтримку опалення та електропостачання в Україні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті уряду Швеції.

За підрахунками фахівців Світового банку, ця підтримка зможе допомогти виробляти електроенергію для 185 тисяч людей, що стане найбільшим внеском Швеції у відновлення енергопостачання в Україні.

"Повномасштабне вторгнення РФ та триваюча війна знищили значний обсяг української інфраструктури. Удари по Україні посилилися та спрямовані, зокрема, на енергетичні об’єкти. Від цього страждають українські родини, підприємства, лікарні та школи. Велика нова підтримка Швеції спрямована на задоволення потреб найбільш вразливих верств населення країни. Ця нова підтримка надаватиметься паралельно з великою підтримкою Швеції, яка вже надається енергетичному сектору України", - йдеться у повідомленні.

"Сьогодні уряд презентує додаткові 500 мільйонів шведських крон на підтримку опалення та електропостачання в Україні. РФ все частіше атакує важливі енергетичні об'єкти. Ця нова підтримка спрямована на виробництво електроенергії для близько 185 000 людей та допоможе підтримувати українське суспільство, економіку та бізнес. Вона має вирішальне значення для стійкості України", – заявив міністр міжнародного розвитку та зовнішньої торгівлі Швеції Йохан Форсселл.

"Швеція продовжуватиме підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно. Уряд неодноразово та різними способами підтримував енергопостачання України після початку вторгнення РФ. Зараз ми йдемо вперед, надаючи додаткову економічну підтримку, спрямовану на енергопостачання України, яке сильно постраждало. Ці 500 мільйонів шведських крон стануть одним із найбільших внесків Швеції в енергопостачання України та допоможуть виробляти електроенергію для лікарень та тисяч українських будинків", – сказала шведський міністр енергетики, бізнесу та промисловості Ебба Буш.

Як зазначається, ініціатива охоплює дві газові турбіни для виробництва електроенергії на початковому етапі. Виробничий комплекс буде охоронятися, щоб мінімізувати руйнівні наслідки російських атак.

Основну відповідальність за цю допомогу від Швеції нестиме Шведське агентство міжнародного співробітництва та розвитку. Проект є спільним інвестуванням з українською державною енергетичною компанією та іншими міжнародними фінансовими установами.

Як повідомляв Укрінформ, нещодавно служби безпеки семи європейських країн попередили норвезьких чиновників в енергетичній галузі, в тому числі найбільшого європейського постачальника газу Equinor, про російські загрози для енергетичного сектора Норвегії.

Фото: picture-alliance/D. Kalker

Швеція виділяє додаткові €44 мільйони на опалення й енергетику в Україні

Джерело: ukrinform.ua (Економіка)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua