АМКУ схвалив угоду на €100 млн з продажу цементних заводів ірландській CRH

05 вересня 2024 р. 22:25

05 вересня 2024 р. 22:25


За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Відповідно до раніше погоджених вимог АМКУ , CRH має впродовж дев’яти місяців створити юридичну особу – Холдингову компанію – та передати їй придбаний пакет акцій ПрАТ «Дікергофф цемент Україна».
  • 25-28% акцій статутного капіталу Холдингової компанії мають бути продати чи іншим чином передати третій особі, не повʼязаній із CRH.
  • Також CRH має забезпечити незалежний контроль над заводами, зберегти їхні виробничі потужності та гарантувати рівні умови й ринкові ціни для споживачів цементу.
  • Крім того, ірландська група буде зобов’язана регулярно звітувати АМКУ про обсяги виробництва продукції та постачання її на ринок України.

Контекст

Через дочірню «Дікергофф Цемент Україна» Buzzi володіє в Україні заводами «Волинь-цемент» і «Південьцемент», розташовані на Рівненщині та Миколаївщині. У червні 2023 року італійський виробник цементу оголосив про намір продати свої українські активи CRH за €100 млн.

У разі дозволу АМКУ на концентрацію частка CRH на українському ринку цементу може зрости до 46%, вказували Forbes учасники ринку восени 2023-го .

CRH — міжнародна група компаній з головним офісом в Ірландії, виробник будівельних рішень та матеріалів. В Україні бізнес групи CRH представлений брендом – Cemark. Ірландській групі належить три заводи: в Камʼянці-Подільському, Одесі та Миколаєві.

З початку повномасштабного вторгнення CRH вклала в Україну близько $80 млн, розповідав в ексклюзивному інтерв’ю Forbes керівник компанії у Центрально-Східній Європі Гійом Кавальє в травні 2024-го. Зокрема, група відкрила в Україні логістичний термінал у Київській області за $34 млн.

АМКУ схвалив угоду на €100 млн з продажу цементних заводів ірландській CRH

Джерело: forbes.ua (Новини)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua