Чехія готова допомогти ЄС у разі зупинки транзиту російського газу через Україну

06 вересня 2024 р. 07:15

06 вересня 2024 р. 07:15


Міністр промисловості й торгівлі Чехії Йозеф Сікела заявив Європейській комісії, що чеська газотранспортна система має достатньо потужностей для заміщення поточного транзиту в разі припинення поставок російського газу через Україну

Про листа Сікели єврокомісарці з питань енергетики Кадрі Сімсон повідомило його відомство.

Сікела зазначив, що наразі немає ознак продовження угоди про транзит російського газу через Україну після 2024 року. У результаті ЄС втратить 40-42 мільйони кубометрів газу на добу.

На думку голови Мінпрому Чехії, в разі припинення поставок газу з Росії через Україну необхідно шукати заміну насамперед в альтернативних постачальників.

"Ми повинні уникнути ситуації, коли ми купуємо газ, який формально не є російським, але під час транспортування до Європи обмінюється на російський, і ми нікуди не потрапляємо у наших зусиллях щодо скорочення поставок з Росії", – додав він.

Сікела вважає, що найкращою альтернативою є використання газу, що надходить із Західної Європи, який можна було б транспортувати через Чехію: пропускна здатність газогонів на її території для цього є достатньою.

Крім того, заміна російського трубопровідного газу скрапленим природним газом відповідає REPowerEU – плану ЄС зі зменшення залежності від російської енергетичної сировини.

Нагадаємо, чинна угода про транзит російського газу через Україну до Європи закінчується наприкінці цього року. Київ неодноразово заявляв, що не має наміру її продовжувати.

У червні стало відомо, що європейські посадовці міркують над тим, як зберегти постачання газу через українську ГТС після завершення контракту з "Газпромом" (який Україна категорично не хоче продовжувати), оскільки для кількох країн це досі вкрай важливо.

Останні статті

22 серпня 2024

21 серпня 2024

19 серпня 2024

Чехія готова допомогти ЄС у разі зупинки транзиту російського газу через Україну

Джерело: ua-independent.com (Економіка)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua