Доплати до пенсії: хто може отримати

06 вересня 2024 р. 08:20

06 вересня 2024 р. 08:20


Законодавство України передбачає кілька категорій пенсіонерів, які мають змогу отримати додаткові щомісячні виплати до основної пенсії.

Про це сказано в статті Finance.ua Хто може отримати доплату до пенсії .

Їх можна розділити на кілька основних груп:

  • вікові;
  • статусні;
  • за додатковий стаж;
  • за утримання неповнолітніх дітей та родичів, які не працюють;
  • за донорство.

Деякі з цих виплат призначаються автоматично, тоді як для отримання доплат певних категорій потрібно заносити до ПФУ додаткові документи. Наприклад, надбавка за досягнення певного віку додається до основної пенсії в автоматичному режимі, тоді як про наявність непрацездатних утриманців або отримання певного статусу потрібно повідомляти окремо.

Додаткові вікові виплати

«Вікові» доплати до пенсії виплачують майже всім пенсіонерам, що досягли 70 віку. Вони призначаються автоматично, а їхній розмір залежить лише від прожиткового мінімуму. Але є одна умова — основна пенсія має бути не більше 10 340 грн.

На 2024 рік бюджетом передбачена надбавка за вік в такому розмірі:

  • для людей віком 70−75 років — 300 грн;
  • для людей віком 75−80 — 456 грн;
  • для людей віком понад 80 років — 570 грн.

Крім того, є ще одна категорія виплат для пенсіонерів віком понад 80 років. Цю надбавку можуть отримати одинокі люди, які потребують додаткового догляду. Це стосується лише тих, хто мешкає самостійно та за станом здоров’я не може піклуватися про себе. Остання умова є обов’язковою, тому до основного пакету документів (заява, паспорт, ідентифікаційний код) потрібно додати ще й висновок ЛКК.

Однак право на таку надбавку теж мають не всі — право на неї буде втрачено, якщо пенсіонер вже отримує допомогу за догляд або пенсію за інвалідністю. Розмір такої виплати складає 40% від прожиткового мінімуму — 2024 році це 1 168 грн.

Доплата за статус

Від 2007 року в Україні здійснюються додаткові виплати пенсіонерам, які мають статус «діти війни». Вони стосуються тих, хто народився в період від 1.09.1939 року до 2.09.1945 року. Їх розмір розраховується як 30% від мінімальної пенсії — у 2024 році складає 708,3 грн.

Також право на додаткові надбавки є й у тих, хто постраждав внаслідок сучасних бойових дій. Зокрема, ті, хто повністю або частково втратив працездатність через війну можуть розраховувати на такі доплати до пенсії:

  • ІІІ група інвалідності — 876 грн (30% прожиткового мінімуму);
  • ІІ група інвалідності — 1168 грн (40% прожиткового мінімуму);
  • І група інвалідності — 1460 (50% прожиткового мінімуму).

Разом з цим основна пенсія постраждалого внаслідок війни автоматично збільшується на 25% (порівняно з тією, що нараховувалась до отримання певних травм).

Крім того, закон України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» передбачає додаткову виплату ветеранам за догляд, яка складає від 15% до 100% прожиткового мінімуму. Конкретна сума залежить від умов проживання та наявності родичів, які опікуються ним. Є також і фіксована допомога за догляд за людиною з інвалідністю — в Україні вона вже багато років складає 50 грн.

Надбавки до пенсії призначаються також за особливі заслуги перед Батьківщиною та особам, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Доплата за понаднормовий стаж

Для отримання пенсії в Україні потрібно мати певний страж. До чоловіків це 35 років трудового стажу, для жінок — 30 років. Однак в нашій країні є багато громадян, чий трудовий стаж набагато більший за встановлений державою показник. Тому для них передбачена додаткова доплата в розмірі 1% від розміру основної пенсії за кожен додатковий рік (але не більше 1% мінімальної пенсії за віком). На практиці це 23,61 грн за кожен рік додаткового стажу.

Доплата за дітей та членів родини, які не працюють

Кожен пенсіонер, який має на утриманні дітей до 18 років, має право на надбавку до пенсії у розмірі 150 грн на кожну дитину. І це за умови, що діти не отримують соціальну допомогу, передбачену законом України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю».

Додаткові виплати за утримання непрацездатних членів родини передбачає і закон України «Про пенсійне забезпечення осіб звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». Їх можуть отримати колишні військові, в яких на утриманні є родич, що не має права на пенсію та соціальні виплати за інвалідністю.

Окремою категорією є також одинокі матері та, ті хто не отримує виплат на дітей. Розмір надбавки за непрацездатних членів сім’ї становить 50% від прожиткового мінімуму або 1 460 грн.

Водночас якщо пенсіонер має право одночасно на декілька видів надбавок, то вони не сумуються — у ПФУ йому надається право обрати тільки один вид додаткової виплати.

Доплата за донорство

Кожен громадянин, що здав 40 разів максимально допустимий об’єм крові або 60 разів максимально допустимий об’єм плазми має право на отримання статусу «Почесний донор», а також на певну доплату до пенсії. Відповідно до закону України «Про донорство крові та її компонентів» вона складає 10% від прожиткового мінімуму або 292 грн (станом на 2024 рік).

Нагадаємо, за даними Пенсійного фонду, станом на початок 2024 року в Україні налічувалося понад 10 млн пенсіонерів. Із них 51% отримують пенсії у розмірі менше, ніж 4 тис. грн. До речі, за два роки повномасштабної війни пенсіонерів поменшало на майже 325 тис.

Середня пенсія по країні зросла цьогоріч завдяки індексаціям, проведеним у березні, та складає 5816 гривень. Це на 8% більше, ніж минулоріч.

Як повідомляє Пенсійний фонд, перерахунок пенсії може бути здійснено у зв’язку зі змінами, які виявляються в одержувача пенсійних виплат та впливають на стан та розмір його пенсійного забезпечення.

Українці працездатного віку вже сьогодні задумуються, як подбати про те, щоб забезпечити собі спокійне фінансово стабільне життя, коли прийде час. Якщо звикли відкладати кошти, але хочете зберегти їх від знецінення, один зі способів це зробити — тримати їх у банку на депозиті. А якщо скористатися програмою «Бонус до депозиту» від Finance.ua, то можна отримати ще й додатковий бонус. Більше про програму і вигоди можна дізнатися за посиланням:

Отримати більше з депозиту

Альона Лістунова

Кореспондент-редактор

Доплати до пенсії: хто може отримати

Джерело: finance.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua