Рада попередньо схвалила законопроєкт, що дозволяє часткову приватизацію держбанків

06 вересня 2024 р. 09:45

06 вересня 2024 р. 09:45


Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт №11474 про особливості продажу пакетів акцій, що належать державі у статутному капіталі банків. За відповідне рішення проголосували 249 депутатів.

Як зазначає у пояснювальній записці до проєкту закону його основний автор - голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев - документ було розроблено з урахуванням рекомендацій експертів Міжнародного валютного фонду та Світового банку. Він має на меті встановлення чіткої процедури продажу пакетів акцій держбанків на конкурентних засадах, за участі радника.

Пропонується розширити дію чинного закону про продаж державою акцій у банках, "у капіталізації яких вона взяла участь" , на всі банки державного сектору. Також передбачається виключити можливість участі у конкурсі з продажу таких акцій юросіб з країни-агресора, юросіб у власності такої держави або її громадян, а також осіб, "до яких застосовано санкції іноземними державами" (крім країни-агресора).

Крім того, зміни передбачають уникнення зайвої формалізації при прийнятті рішень, пов’язаних з продажем пакетів акцій банків, оновлення визначень термінів, забезпечення інструментарію для комісії з продажу для організації самого продажу, встановлення вимог до радника, визначення його повноважень і функцій, визначення переліку обов’язкових умов до договору купівлі-продажу.

Проектом закону пропонується розширити й коло потенційних інвесторів, продаж акцій яким готова розглянути держава, дозволити продаж будь-якої частки держави у банку (а не лише 100%, як передбачено зараз), включити міжнародних донорів до участі у відбору фінансових радників з продажу та самій процедурі продажу, оновити правила визначення ціни й проведення аукціону відповідно до рекомендацій Світового банку

При цьому враховавано можливість участі в аукціоні лише одного потенційного інвестора. Також передбачено запобігання негативному впливу на процедуру продажу (наприклад, його зупинці) з боку колишніх власників чи поточних міноритарних акціонерів. Зазначається, що перше актуально для Сенс Банку, а друге - Укргазбанку (в ньому у держави не 100%, а лише 94,94%).

Зазначимо, що 29 серпня очолюваний Гетманцевим комітет рекомендував прийняти за основу цей законопроєкт, однак доопрацювати в подальшому його положення зі скороченням строку підготовки вдвічі.

Нагадаємо також, що минулого року в Україні було застосовано нову процедуру взяття державою банку під свій контроль, яка була застосована до колишнього Альфа-Банку Україна, перейменованого на Сенс Банк.

Для цього ще в жовтні 2022 року Рада прийняла закон про особливості виведення з ринку системно важливого банку у випадку його неплатоспроможності в умовах воєнного стану, який передбачає купівлю такого банку державою за символічну 1 гривню.

20 липня 2023 року Національний банк України заявив , що акціонери банку Михайло Фрідман та Петро Авен нібито підтримують російську агресію проти України і не здатні виконувати зобов’язання з підтримання рівня капіталу Сенс Банку та вжиття своєчасних заходів для запобігання настанню його неплатоспроможності.

НБУ вирішив вивести банк з ринку, але запропонував Кабміну взяти в цьому участь, на що той і погодився . Втім, у січні цього року стало відомо, що сторона Фрідмана подала у США позов з вимогою до України компенсувати 1 мільярд доларів за примусову націоналізацію фінустанови.

Джерело фото: ua.depositphotos.com

Рада попередньо схвалила законопроєкт, що дозволяє часткову приватизацію держбанків

Джерело: delo.ua (Фінанси)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua