«Ми готові покинути цю країну». Засновник Telegram Дуров вперше прокоментував затримання у Франції

06 вересня 2024 р. 09:53

06 вересня 2024 р. 09:53


За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Дуров розповів, що після прильоту в Париж його чотири дні допитували в поліції, самі претензії він вважає «несподіванкою».
  • За його словами, Telegram дотримується законів, має представника у ЄС, який відповідає на запити.
  • Також у Парижа є безліч способів звʼязатися особисто з Дуровим і він не раз відвідував консульство Франції в Арабських еміратах, йдеться у заяві.
  • «Деякий час тому, коли мене попросили, я особисто допоміг їм створити гарячу лінію з Telegram для боротьби із загрозою тероризму у Франції», – пише Дуров.
  • Якщо країна незадоволена інтернет-сервісом, то усталеною практикою є позов проти сервісу, а не звинувачення гендиректора у злочинах, скоєних третіми особами, наголосив мільярдер.
  • Якщо Telegram не може домовитися з регулювальним органом країни про баланс між конфіденційністю та безпекою, то компанія готова покинути цю країну. «Ми робили це багато разів», – заявив Дуров.
  • «Коли Росія зажадала від нас передати «ключі шифрування» для забезпечення стеження, ми відмовилися – і Telegram був заборонений у Росії. Коли Іран зажадав від нас заблокувати канали мирних протестувальників, ми відмовилися – і Telegram був заборонений в Ірані. Ми готові покинути ринки, які несумісні з нашими принципами, тому що ми робимо це не заради грошей», – запевнив Дуров.

Контекст

Засновника Telegram Павла Дурова затримали ввечері 24 серпня в аеропорту Ле Бурже. Разом із бізнесменом були охоронець і дівчина. Ймовірно, це блогерка і коуч із криптовалют Юлія Вавілова.

Прокуратура Франції підозрює Дурова в 12 злочинах , серед яких відмова співпрацювати з владою, відмивання грошей і співучасть у поширенні наркотиків і дитячої порнографії. 27 серпня ОАЕ запросили у Франції консульський доступ до затриманого засновника Telegram.

Видання Politico повідомило, що у розшуку у Франції також знаходиться брат СЕО Telegram – Микола Дуров . Про це видання пише з посиланням на офіційні документи, в яких йдеться про «майже повну відсутність співпраці Telegram» з французькою та європейською владою. Таємне розслідування щодо Telegram є ширшим і розпочалося на кілька місяців раніше, ніж було відомо до цього часу, зазначило видання.

28 серпня Павлу Дурову дозволили вийти з-під варти під заставу в €5 млн , але заборонили покидати Францію.

Дуров – один із найзагадковіших лідерів IT-індустрії, він веде вкрай закритий спосіб життя. У засновника Telegram чотири громадянства – РФ, Сент-Кітс і Невіс (держава на Карибських островах), Франції та ОАЕ. Паспорти ОАЕ й Франції засновник Telegram отримав у 2021 році. Підстави, за якими він отримав громадянство Франції, невідомі.

«Ми готові покинути цю країну». Засновник Telegram Дуров вперше прокоментував затримання у Франції

Джерело: forbes.ua (Новини)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua