Fitch підвищило кредитний рейтинг України після успішної реструктуризації боргу

06 вересня 2024 р. 10:06

06 вересня 2024 р. 10:06


Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підвищило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) України в національній валюті до «CCC+» з «CCC-» після успішного завершення реструктуризації єврооблігацій.

Ця реструктуризація охопила борг на суму $24,3 млрд, включаючи $19,7 млрд суверенних єврооблігацій та $0,7 млрд гарантованого державою боргу «Укравтодору». В результаті було випущено вісім нових єврооблігацій з основним боргом $15,2 млрд.

Fitch присвоїло новим облігаціям рейтинг «CCC», що відповідає очікуваному суверенному РДЕ України в іноземній валюті. Це рішення враховує відтермінування виплат основного боргу до 2029 року та помірні купонні виплати в найближчі роки.

Агентство прогнозує, що загальний державний борг України складе 89,6% ВВП у 2024 році, що нижче попереднього прогнозу в 92,5%. Однак, Fitch застерігає, що країна все ще стикається з суттєвими фінансовими викликами через триваючу війну та залежність від зовнішньої допомоги.

Незважаючи на певні покращення, довгостроковий РДЕ України в іноземній валюті залишається на рівні «RD» (обмежений дефолт). Fitch пояснює, що це пов’язано з триваючим процесом реструктуризації додаткових зобов’язань.

Ця ситуація підкреслює складність економічного становища України, яка балансує між фінансовим відновленням та триваючими військовими викликами.

Fitch підвищило кредитний рейтинг України після успішної реструктуризації боргу

Джерело: finance.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua