МВФ відновлює співпрацю з РФ: як відреагувала Україна

06 вересня 2024 р. 10:12

06 вересня 2024 р. 10:12


Україна занепокоєна повідомленнями про те, що Міжнародний валютний фонд планує відновити співпрацю з РФ і направити місію до Москви.

Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України.

Україна закликає МВФ не надсилати місію до РФ

У МЗС наголошують, що для головної фінансової установи ООН було б абсурдом легітимізувати російський режим, який фактично зруйнував самі основи Статуту ООН, розпочавши найбільшу загарбницьку війну в Європі з часів Другої світової та вчиняючи жахливі звірства проти українського народу.

"Закликаємо МВФ не відновлювати жодної співпраці з Росією та залишатися відданими Цілям і Принципам Статуту ООН", - заявили в МЗС.

У дипломатичному відомстві звернулися до всіх ключових стейкхолдерів, країн-членів і менеджменту МВФ із закликом ще більше ізолювати державу-агресора і не відновлювати діалог, допоки РФ вбиває цивільних, дітей, руйнує не лише Україну, а й міжнародні правила і принципи загалом.

МВФ відновлює співпрацю з РФ

МВФ стане першим великим міжнародним фінансовим органом, який відправить свою офіційну місію до РФ після вторгнення в Україну в лютому 2022 року, заявив Reuters Олексій Можин, російський виконавчий директор МВФ.

Він повідомив, що місія МВФ почне роботу в онлайн-форматі 16 вересня і направить офіційну делегацію МВФ до Москви до 1 жовтня. Місію очолить аргентинець Жак Міньян.

Остання щорічна місія МВФ відвідала Росію в листопаді 2019 року, перед початком пандемії COVID. Жодної місії МВФ до Росії не було з початку війни Росії в Україні.

"Ми були виключені з цього процесу під тиском наших західних "друзів", і подальших місій у 2022-23 роках не було", — сказав Можин.

Як пише видання, багато західних країн підняли питання про можливість виключення Росії з МВФ після вторгнення в Україну, але це виявилося складним процесом через позицію таких країн, як Китай та Індія.

З початку війни країни-члени Заходу критикували МВФ за надання, як вони кажуть, надто оптимістичних прогнозів для російської економіки, яка постраждала від санкцій, і за попередження, що будь-які рішення щодо конфіскації заморожених російських активів повинні мати "достатню юридичну підтримку".

Раніше МВФ підвищив прогноз зростання ВВП Росії в 2024 році з 2,6% до 3,2%. Прогноз на 2025 рік також підвищений до 1,8%.

Зауважимо, Міжнародний валютний фонд починає місію для п'ятого перегляду програми розширеного фінансування EFF. Це дозволить Україні отримати 1,1 млрд доларів цієї осені.

Після отримання п'ятого траншу від МВФ розміром 2,2 млрд доларів у межах чотирирічної програми розширеного фінансування Extended Fund Facility (EFF) борг України перед МВФ зріс до 13,85 млрд доларів. Україна стала другою серед найбільших боржників МВФ.

МВФ відновлює співпрацю з РФ: як відреагувала Україна

Джерело: delo.ua (Фінанси)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua