Суд заарештував акції Райффайзенбанку в Росії, заблокувавши його продаж

06 вересня 2024 р. 10:21

06 вересня 2024 р. 10:21


За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Причиною арешту в RBI назвали позов МКАО «Расперіа трейдинг лімітед» проти Strabag , основних австрійських акціонерів компанії та Райффайзенбанку.
  • Райффайзенбанк у позові зазначений як повʼязана з іншими відповідачами сторона, але не звинувачується у порушеннях.
  • Через рішення суду RBI не може передати групі акції банку. «Це ускладнює процес продажу, за яким RBI планує продати контрольну частку в Райффайзенбанку, що неминуче призведе і до подальших затримок [щодо реалізації цього плану]», – наголошується в заяві.
  • RBI пообіцяла спробувати скасувати рішення суду «всіма законними способами».

Контекст

Позов МКАО «Расперіа трейдинг лімітед» проти 10 компаній подав у серпні цього року. Позивач звинувачує відповідачів у захопленні корпоративного контролю в Strabag, відстороненні представників «Расперіа» від зборів акціонерів, розмитті частки компанії нижче від блокуючого пакета і невиплаті дивідендів.

«Расперіа» оцінює збиток від цих дій майже у €2 млрд – в оцінку входить вартість її пакета акцій у Strabag і невиплачені дивіденди.

RBI оголосила про намір піти з РФ після початку війни в Україні, проте процес досі відкладався. Через присутність на ринку країни-агресора RBI перебуває під тиском з боку регуляторів та акціонерів. У березні ЄЦБ вимагав від групи надати план дій щодо виходу з РФ. RBI шукає спосіб позбутися російського активу без великих втрат.

Управління з контролю за іноземними активами (OFAC), що відповідає за дотримання санкцій США, розпочало розслідування діяльності Raiffeisen у Росії на початку 2023 року.

Також групу RBI попередив Мінфін США в письмовій формі, що її доступ до фінансової системи США може бути обмежений через роботу в РФ та угоду, повʼязану з бізнесменом Олегом Дерипаскою. Хоча угода, повʼязана з Дерипаскою, була скасована Raiffeisen через кілька днів після отримання листа, джерело повідомило, що побоювання Мінфіну США щодо бізнесу австрійського банку в Росії зберігаються.

RBI «радикально активізує» процес виходу з Росії в третьому кварталі цього року. Група працює над продажем Райффайзенбанку, повідомив голова групи Йоханн Штробль на початку травня. Новий план щодо виходу RBI з Росії за термінами був розроблений відповідно до вимог ЄЦБ, наголосив він.

Суд заарештував акції Райффайзенбанку в Росії, заблокувавши його продаж

Джерело: forbes.ua (Новини)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua