АМКУ дозволив ірландській групі купити два цементних заводи в Україні

06 вересня 2024 р. 10:34

06 вересня 2024 р. 10:34


Антимонопольний комітет України (АМКУ) дав дозвіл компанії CRH Ukraine B. V. на придбання акцій ПрАТ "Дікергофф цемент Україна".

Про це повідомляється на сайті АМКУ.

"Надано дозвіл на придбання компанією CRH Ukraine B.V... акцій приватного акціонерного товариства "Дікергофф цемент Україна" та частки у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "Дікергофф /Україна/", що забезпечує перевищення 50% голосів у вищому органі управління товариств", - йдеться в повідомленні.

Група CRH посилює присутність в Україні

Нагадаємо, у червні 2023-го італійський виробник цементу Buzzi погодився через дочірню компанію Dyckerhoff GmbH продати частину свого бізнесу в Східній Європі, включаючи українські активи, ірландській групі CRH.

Йшлося про "Волинь-цемент" (Здолбунів, Рівненська обл.) та "Південьцемент" (смт Ольшанське, Миколаївська обл.). У липні АМКУ оприлюднив умови їх придбання.

Головною умовою купівлі двох заводів італійського Buzzi АМКУ назвав передачу 25-28% акцій його дочірньої компанії ПрАТ "Дікергофф цемент Україна" незалежному інвестору.

Згідно з оприлюдненими умовами, група CRH повинна протягом дев'яти місяців з моменту здійснення заявленої концентрації продати або іншим чином передати акції (частку) у розмірі від 25% до 28% статутного капіталу третій особі, яка не пов'язана відносинами контролю з компанією CRH Ukraine B.V., з правами вето (для забезпечення блокування ключових управлінських рішень найвищого органу управління холдингової компанії).

Очікується, що таким інвестором стане Європейський банк реконструкції та розвитку, оскільки у грудні 2023 року CRH підписала мандатний лист із ЄБРР щодо спільного придбання активів Buzzi в Україні.

Також CRH також буде зобов'язана регулярно протягом п'яти років звітувати перед АМКУ щодо обсягів виробництва продукції та відпускні ціни на внутрішньому ринку.

Зауважимо, що АМКУ розглядав заяву CRH щодо концентрації з вересня 2023-го , хоча стандартний час на розгляд – 45 днів. Повідомлялося, що якщо дозвіл буде наданий, то поглинання заводів Buzzi за 100 млн євро стане другою за розміром чеку M&A-угодою під час війни.

Детальніше про те, як ірландці збираються зайняти левову частку українського ринку цементу, читайте у матеріалі Delo . ua .

АМКУ дозволив ірландській групі купити два цементних заводи в Україні

Джерело: delo.ua (Бізнес)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua