У Мінекономіки відзвітували про зростання ВВП

06 вересня 2024 р. 11:11

06 вересня 2024 р. 11:11


За даними Міністерства економіки, у липні цього року валовий внутрішній продукт України (ВВП) зріс на 2,7%.

Про це повідомила віцепрем'єр-міністерка та міністерка економіки України Юлія Свириденко у соцмережі Х .

"Економіка України продовжує демонструвати стійкість. Згідно з даними Міністерства економіки України, у липні ВВП зріс на 2,7%", - зауважила Свириденко.

Фото 2 — У Мінекономіки відзвітували про зростання ВВП

За її словами, зростанню ВВП сприяв ранній початок збору врожаю у сільському господарстві та стабільна робота морського коридору.

Свириденко також зазначила, що за січень-липень 2024 року зростання ВВП Мінекономіки оцінює на рівні 4%.

Нагадаємо, у червні 2024 року ВВП України зріс на 1,1% [±1% ] у порівнянні із червнем минулого року. У підсумку за перше півріччя зростання ВВП оцінюється на рівні 4,1% [±1%] у порівнянні з таким само  періодом минулого року.

Як наголосила Свириденко, динаміка зростання економіки у першому півріччі 2024 року на рівні 4,1% наразі відповідає оновленому урядовому прогнозу , згідно з яким, зростання реального ВВП за підсумками 2024 року очікується на рівні 3,5%.

Прогнози ВВП України на 2024 рік

Попри російську агресію, яка триває вже третій рік, українська економіка у 2024 році продовжить відновлюватися після масштабного падіння і, ймовірно, зросте приблизно на 4,6% , прогнозують в Мінекономіки.

Не дивлячись на таку позитивну оцінку від Мінекономіки, за оцінками Національного банку України зростання економіки у поточному році складе лише 3%, а в наступному - 4,5%. Прогноз зростання ВВП погіршено через наслідки масштабних атак Росії на енергетичну інфраструктуру України.

Зазначимо, що внаслідок нещодавніх обстрілів, які росіяни завдали по енергетичних об’єктах, Україна може втратити від 1% до 2% свого ВВП цього року, оскільки ці удари вплинули на зниження доходів від продажу електроенергії та скорочення промислового виробництва, особливо у секторах, що вимагають значних енергоресурсів.

Як повідомляють у регуляторі, у І кварталі 2024 року зростання реального ВВП було слабшим, ніж очікувалося.

Водночас, за прогнозами регулятора, можуть реалізуватися й позитивні сценарії, наприклад, розширення експортних можливостей, передавання Україні коштів від заморожених російських активів , пришвидшення євроінтеграційних процесів, реалізація масштабної програми відновлення України.

У Мінекономіки відзвітували про зростання ВВП

Джерело: delo.ua (Економіка)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua