Готові залишити ринки: Дуров вперше публічно прокоментував звинувачення на свою адресу

06 вересня 2024 р. 11:28

06 вересня 2024 р. 11:28


Засновник месенджера Telegram Павло Дуров уперше прокоментував рішення французького суду у своїй справі. Звинувачення на свою адресу він заперечує і здивований своїм затриманням.

Дуров відкидає звинувачення

За словами засновника Telegram, поліція допитувала його протягом чотирьох днів після прибуття до Парижа. Зокрема, йому сказали, що він може понести особисту відповідальність за незаконне використання месенджера іншими людьми, оскільки французька влада не отримала відповіді від соціальної мережі Telegram.

Дуров назвав ці звинувачення дуже дивними з кількох причин.

"Якщо країна незадоволена інтернет-сервісом, усталеною практикою є початок судового позову проти самого сервісу. Використання законів епохи до смартфонів для звинувачення генерального директора у злочинах, скоєних третіми особами на платформі, якою він керує, є хибним підходом", - наголосив Дуров.

Він визнає, що встановлення правильного балансу між конфіденційністю та безпекою – непросте завдання.

"Вам необхідно погодити закони про конфіденційність із вимогами правоохоронних органів, а місцеві закони – із законами ЄС. Вам необхідно враховувати технологічні обмеження. Як платформа, ви хочете, щоб ваші процеси були узгоджені в усьому світі, а також гарантували, що не буде зловживань у країнах із слабким верховенством закону", - підкреслив Дуров.

Він зауважив, що Telegram прагне взаємодіяти із регулюючими органами, щоб знайти правильний баланс, а соціальна платформа завжди залишається  відкритою для діалогу.

"Іноді ми не можемо домовитися з регулюючим органом країни щодо правильного балансу між конфіденційністю та безпекою. У таких випадках ми готові залишити цю країну. Ми це багато разів. Коли Росія зажадала від нас передати "ключи шифрування" для забезпечення стеження, ми відмовилися - і Telegram було заборонено в Росії. Коли Іран зажадав від нас заблокувати канали мирних протестувальників, ми відмовилися і Telegram був заборонений в Ірані. Ми готові залишити ринки, які несумісні з нашими принципами, тому що ми робимо це не заради грошей. Нами керує намір нести добро та захищати основні права людей, особливо у місцях, де ці права порушуються", - заявив Дуров.

Він додав, що "твердження у деяких ЗМІ про те, що Telegram - це свого роду анархічний рай, абсолютно не відповідають дійсності".

"Ми видаляємо мільйони шкідливих постів і каналів щодня. Ми публікуємо щоденні звіти про прозорість. Однак ми чуємо голоси, які говорять, що цього недостатньо. Різке збільшення кількості користувачів Telegram до 950 млн  полегшило для криміналітету зловживання платформою. Саме тому я поставив собі за мету суттєво покращити стан справ у цьому аспекті. Ми вже розпочали цей внутрішній процес й незабаром я розповім більше”, - підсумував Дуров.

Справа Дурова

Нагадаємо, Павла Дурова, засновника російських соцмереж "Вконтакте" і Telegram, арештували у Франції ввечері у суботу, 24 серпня 2024 року. Це стало можливим, бо окрім російського, у нього було французьке громадянство.

Вже 28 серпня його доправили до суду, де звільнили з-під варти для допиту. Після допиту Дурова в зяли під судовий нагляд, а також заборонили залишати територію Франції.

Засновника Telegram звинувачують, зокрема, у відмові надати за запитом уповноважених органів необхідну інформацію або документи, а також у співучасті в:

  • забезпеченні незаконних транзакцій;
  • зберіганні матеріалів порнографічного характеру, у тому числі з неповнолітніми;
  • обороті наркотиків;
  • шахрайстві.

Згідно з перерахованими вище звинуваченнями Дурову може загрожувати від 10 років в'язниці.

Готові залишити ринки: Дуров вперше публічно прокоментував звинувачення на свою адресу

Джерело: delo.ua (Бізнес)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua