НБУ анулював ліцензії мікрокредитних компаній подружжя Манучарових

06 вересня 2024 р. 12:00

06 вересня 2024 р. 12:00


Національний банк України анулював ліцензії на діяльність мікрокредитних компаній "Просто Позика" і "Тайм Кредит", власники яких є громадянами Росії.

Про це повідомила пресслужба НБУ.

У регуляторі наголошують, що продовжують реагувати на виявлення зв’язків власників небанківських фінансових установ з РФ та виведення таких установ з ринку.

Тому НБУ застосував до ТОВ Тайм Кредит" та ТОВ ""Просто Позика" заходи впливу у вигляді анулювання ліцензій на діяльність фінансової компанії з огляду на визнання ділової репутації цих установ небездоганною.

Рішення про анулювання ліцензій  ухвалені Комітетом з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг 5 вересня 2024 року та набирають чинності з 6 вересня 2024 року.

Нещодавно НБУ визнав небездоганною репутацію власників мікрокредитних організацій ТОВ "Просто Позика" та ТОВ "Тайм Кредит" Наталі Манучарової та Андрія Манучарова,  які надали регулятору недостовірну інформацію про те, що не мають громадянства й податкового резидентства Російської Федерації.

Зауважимо, раніше у своєму розслідуванні журналісти програми "Схеми" заявили про наявність паспортів РФ у власників чинних компаній мікрокредитів ТОВ "Просто позика" і ТОВ "Тайм кредит" подружжя Андрія і Наталії Манучарових. Їхній син – депутат підконтрольного Росії парламенту окупованого Криму від партії "Єдина Росія", який підтримує вторгнення РФ в Україну.

Попри зібрані докази журналістів, Андрій Манучаров заперечив наявність російського паспорту. Він із родиною виїхав з України напередодні повномасштабного вторгнення, їхня 27-метрова яхта в липні 2024 року була помічена на південному заході Туреччини.

У розслідуванні "Схем" йшлося про те, що, крім порушення заборони Нацбанку громадянам РФ керувати небанківськими фінансовими установами, це також є можливою загрозою національній безпеці через те, що українці-боржники подібних кредитних організацій у пошуку грошей можуть бути завербовані російськими спецслужбами – зокрема, для підпалу автомобілів військовослужбовців ЗСУ.

Після цього у НБУ наголосили, що разом із правоохоронцями перевірять власників ліцензованих фінансових компаній через відкриті та закриті бази на наявність російських паспортів.

"Просто позика" заснована у 2014-му році та має більш ніж 30 філій по всій Україні. Фірма пропонує швидкі кредити від двох до 50 тисяч гривень. Процентна ставка може сягати до півтора мільйона відсотків ( 1 597 820,85%) річних, залежно від суми кредиту та терміну його погашення. Своєю чергою "Тайм кредит" має щонайменше 11 представництв в Україні.

НБУ анулював ліцензії мікрокредитних компаній подружжя Манучарових

Джерело: delo.ua (Фінанси)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua