Україна може втратити $6 млрд допомоги від США: у чому причина

06 вересня 2024 р. 12:00

06 вересня 2024 р. 12:00


Адміністрація президента США Джо Байдена веде термінові переговори з Конгресом, щоб дозволити використати $6 млрд військової допомоги Україні до кінцевого терміну 30 вересня. Якщо кошти до цього моменту не передадуть, є ризик їх втратити.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на власні джерела.

Зазначається, що президентське розпорядження про скорочення коштів (PDA), ключовий компонент пакета допомоги Україні на суму $61 ​​млрд, прийнятого у квітні, дозволяє Байдену передавати оборонні товари та послуги із запасів США у відповідь на надзвичайні ситуації. Зокрема, йдеться про операцію ЗСУ на Курщині та просування росіян на Донеччині.

23 серпня США оголосили про новий пакет військової допомоги вартістю $125 млн, який включає ракети протиповітряної оборони, обладнання для боротьби з безпілотниками, протитанкові ракети та боєприпаси.

Однак більшість із $7,8 млрд, які були на PDA згідно із законопроєктом, підписаним Байденом у квітні, не були використані, тому чиновники намагаються знайти спосіб передати Україні решту $6 млрд до закінчення терміну дії 30 вересня 2024 року.

Джерела видання зауважили, що Держдеп США сподівається додати розширення повноважень PDA до Резолюції про продовження, короткострокового законопроєкту про надзвичайні витрати, який Сенат і Палата представників повинні прийняти цього місяця, щоб гроші не "згоріли".

Представники Конгресу переконують, що рішення буде знайдено, враховуючи сильну підтримку обох партій у наданні допомоги Україні.

Конгресмени заявили, що не зовсім зрозуміло, чому потік зброї в Україну сповільнився цього року, але за їхніми словами, частково це сталося через стурбованість Пентагону тим, що його власні запаси виснажуються.

Поки тривають переговори з Конгресом, адміністрація Байдена розглядає резервний план, кажуть джерела, згідно з яким Держдеп США оголосить про PDA до 30 вересня, фактично витративши решту $6 млрд до закінчення терміну дії.

Відповідно до цього плану на випадок надзвичайних ситуацій терміни доставки озброєння та обладнання будуть подовжені, зазначили джерела, що дозволить більш поступову передачу ресурсів Україні.

Помічники Конгресу та офіційні особи адміністрації Білого дому також зазначають, що є ще один доступний ресурс: близько $3 млрд в повноваженнях PDA, які є результатом бухгалтерської помилки Пентагону . Ці гроші залишаються доступними для допомоги Україні. Термін їх дії не закінчується.

Нагадаємо, через затримку фінансової допомоги від США, Київ був змушений використати кошти на придбання необхідної зброї та боєприпасів на початку 2024 року. Лише у квітні Палата представників схвалила пакет допомоги Україні на 60,8 мільярдів доларів.

Джерело фото: ua.depositphotos.com

Україна може втратити $6 млрд допомоги від США: у чому причина

Джерело: delo.ua (Фінанси)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua