Російський суд арештував акції Raiffeisenbank: що це означає для RBI

06 вересня 2024 р. 12:28

06 вересня 2024 р. 12:28


Арбітражний суд Калінінградської області РФ заблокував акції російського Raiffeisenbank за позовом Rasperia Trading Limited, що ускладнило вихід австрійської групи Raiffeisen Bank International з Росії. Про це йдеться у повідомленні банку.

Raiffeisenbank згадується в позові як пов'язаний з іншими відповідачами, але сам не звинувачується у правопорушеннях.

Внаслідок цього рішення RBI не може передати свої акції в AO Raiffeisenbank, що ускладнює продаж контрольного пакету акцій і неминуче призведе до затримок.

"RBI спробує скасувати сьогоднішнє рішення суду всіма законними засобами", - додають у пресслужбі банку.

Додамо, що позов Rasperia Trading Limited проти 10 компаній було подано в серпні цього року. Позивач звинувачує відповідачів у захопленні корпоративного контролю над Strabag, усуненні представників Rasperia від акціонерних зборів, зниженні частки компанії до рівня нижчого за блокуючий пакет і невиплаті дивідендів.

Водночас Rasperia оцінює збитки від цих дій майже у 2 мільярди євро, включаючи вартість свого пакета акцій у Strabag і невиплачені дивіденди.

Raiffeisen Bank виходить із Росії

Raiffeisen Bank International заявив, що займатиметься можливим продажем або відокремленням свого російського бізнесу наприкінці березня 2023 року. Це сталося після тиску з боку австрійських інвесторів і Європейського центробанку.

У травні Reuters повідомляло, що RBI відмовився від ідеї продати російський підрозділ , не зумівши знайти покупця. Тому група планувала відокремити його та передати акціонерам.

За даними агентства, це хотіли зробити до вересня. Однак у липні стало відомо, що ці плани відкладали .

Як писали журналісти, протягом перших дев'яти місяців 2023 року на Росію припало 45% прибутку RBI. При цьому в третьому кварталі банк повідомив про скорочення обсягу кредитів у країні на 30% порівняно з попереднім роком.

У звʼязку з західними санкціями прибутки, які RBI отримує в РФ, залишаються в місцевій дочірній компанії.

Тим часом українське Нацагентство з питань запобігання корупції визнало Raiffeisen спонсором війни. Через це, за даними Reuters, Австрія блокувала ухвалення 12-го пакета санкцій ЄС проти РФ. Врешті українське відомство пішло на поступки й призупинило цей статус для банку . Україна продовжує закликати найбільший західний банк у Росії розірвати свої зв’язки з Москвою.

Джерело фото: ua.depositphotos.com

Російський суд арештував акції Raiffeisenbank: що це означає для RBI

Джерело: delo.ua (Фінанси)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua