Омбудсмен оскаржив у КСУ 1600-гривневу мінімалку "для обчислення виплат" за рішеннями судів

06 вересня 2024 р. 12:57

06 вересня 2024 р. 12:57


Конституційний суд перевірить на конституційність норму закону про державний бюджет на 2024 рік, яка визначає розмір мінімальної заробітної плати, який застосовується як розрахункова величина для обчислення виплат.

Як ідеться у повідомленні КС, таке подання 6 вересня він отримав від уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця. Він просить визнати неконституційним положення частини 2 статті 8 закону №3460-ІХ, ухваленого 9 листопада 2023 року.

Ця норма встановлює розмір мінімальної зарплати для обчислення виплат за рішеннями суду на рівні 1600 гривень, в той час як мінімальна зарплата в звичайному сенсі встановлена на рівні 7100 гривень з січня та 8000 гривень з квітня 2024 року.

На думку омбудсмена, це не відповідає частині 1 статті 8, статті 16, частині 3 статті 22, частині 4 статті 41, частині 1 статті 50, статті 56, частині 4 статті 62, частині 2 статті 95 Конституції.

В поданні уповноважений вказує, що сам Кабінет міністрів, подаючи відповідний законопроєкт, наголошував, що запровадження нового виду мінімальної зарплати дозволить "зменшити обсяг видатків на виконання рішень суду щодо перерахунку пенсій".

Натомість, надаючи висновок до згаданого законопроєкту, Головне науково-експертне управління апарату Ради зазначало, що встановлення різних розмірів мінімальних зарплат, що застосовуються як певні величини щодо встановлення розміру оплати праці за виконану місячну норму праці, є некоректним, а також не узгоджується із законом про оплату праці, який не передбачає наявності різних рівнів мінімальних зарплат.

Крім того, воно попереджало, що застосування зменшеного розміру мінімальної зарплати в окремих випадках призведе до порушення статті 43 Конституції, якою гарантується, що кожен має право, зокрема, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом.

"До того ж, конструкція "для обчислення виплат" не відповідає принципу правової визначеності, оскільки невідомо, які саме виплати підпадають під дію цієї норми, що в цілому, на наш погляд, призведе до різного тлумачення вказаної ініціативи та неоднозначності при її правозастосуванні", - цитує Лубінець експертів апарату парламенту.

Він повідомляє, що після прийняття закону про бюджет-2024 до нього почали надходити звернення громадян у тому числі колективні звернення депутатів місцевих рад, з приводу необхідності внесення конституційного подання з цього питання. Наразі ж, як повідомили в КС, це подання вже розподілено судді-доповідачу, однак не вказано хто саме ним буде.

Джерело фото: ua.depositphotos.com

Омбудсмен оскаржив у КСУ 1600-гривневу мінімалку "для обчислення виплат" за рішеннями судів

Джерело: delo.ua (Економіка)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua