Аграрії виступили проти підвищення залізничних тарифів: УЗ має оптимізувати власні витрати

06 вересня 2024 р. 14:11

06 вересня 2024 р. 14:11


Українська зернова асоціація виступає проти чергового підвищення тарифів на перевезення збіжжя залізницею, оскільки це ще більше вдарить по аграріях, які і так зазнають збитків внаслідок війни.

Про це повідомила пресслужба УЗА.

Там нагадують, що "Укрзалізниця" (УЗ) значно підняла тарифи на перевезення зерна в 2021-2022 роках, що призвело до зростання вартості перевезення зерна на 96%.

Згодом, з початком війни "Укрзалізниця" вдалася до підвищення тарифів у зв’язку з падінням обсягів перевезення через блокаду РФ українських морських портів.

Але з відкриттям українського морського коридору, експорт зерна з українських портів практично відновився до передвоєнних обсягів, і, відповідно, зросли і обсяги перевезень зерна залізницею в напрямку портів.

Підвищення тарифів вдарить по аграріям

УЗА вважає, що запропоноване Укрзалізницею підвищення тарифів на 11% для перевезення зерна сильно вдарить по українських аграріях, які зазнають збитків через війну, зниження світових цін на зерно та погіршення врожайності культур в цьому році.

"Таке підвищення зробить ціну  зерна неконкурентоздатною на світовому ринку, адже експортери вимушені будуть знизити закупівельні ціни в зв’язку зі зростанням вартості логістики, і як результат аграрії, які вирощують зерно зазнаватимуть ще більших збитків", - наголошують в УЗА.

Там нагадують, що аграрний сектор є одним з локомотивів української економіки і забезпечує продовольчу та економічну безпеку країни, яка знаходиться в стані війни і вкрай потребує податкових надходжень, збитки аграріїв приведуть до падіння обсягів виробництва та експорту.

"В результаті, зменшаться податкові надходження до бюджету країни, і відповідно країна зіштовхнеться з дефіцитом коштів на фінансування збройних сил України та закупівлю озброєння", - переконані в УЗА.

На думку аграріїв, "Укрзалізниця" з відкриттям українського морського коридору значно розширила базу вантажних перевезень і збільшила власні доходи. Тому найкращим способом уникнути збитковості "Укрзалізниці" – це оптимізація власних витрат компанії та підвищення ефективності виробничих процесів.

В "Укрзалізниці" розповіли, які вантажі будуть возити дорожче

АТ "Укрзалізниця" планує до кінця року змінити модель тарифоутворення на перевезення вантажів, за якою компанія працювала з 1997 року, що дозволить їй отримати додатково 4 мільярдів гривень.

Серед пропозицій: єдиний тариф на порожні вагони та поділ за класами перевезень залежно від технології перевезення, а не від особливості продукту або бізнесу, який замовляє вагони УЗ.

АТ “Укрзалізниця” надала пропозиції до Мінінфраструктури щодо уніфікації тарифів на вантажні перевезення , щоб спростити розрахунок та прибрати велику диспропорцію між вартістю перевезення різних класів вантажів.

Уніфікація найбільше вплине на вартість перевезення будматеріалів, вугілля та руди, а також частково — на агропродукцію.

Натомість, як прогнозують в УЗ, для бізнесу витрати сумарно можуть зрости приблизно на 7%.

Зауважимо, востаннє "Укрзалізниця" індексувала тарифи на вантажні перевезення у липні 2022-го – одразу на 70%.

Аграрії виступили проти підвищення залізничних тарифів: УЗ має оптимізувати власні витрати

Джерело: delo.ua (Бізнес)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua