Реформа вищої освіти. Уряд проведе експеримент з корпоративного управління у трьох вишах

06 вересня 2024 р. 14:53

06 вересня 2024 р. 14:53


За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Запорізький національний університет (ЗНУ), Прикарпатський університет імені Стефаника та Національний авіаційний університет (НАУ) офіційно долучилися до експериментального проєкту з корпоративного управління.
  • Відтепер наглядові ради при цих університетах матимуть реальні повноваження на управління й ухвалення кадрових рішень, овідомив Грищук. «Це важливий прецедент і велика спроба реформувати університети», – додав він.
  • Крім того, НАУ змінить організаційно-правову форму. Освітній заклад існуватиме у формі державного некомерційного підприємства, замість бюджетної установи. «Це надасть більше фінансової свободи університету, дозволить більш гнучко і якісно розпоряджатись власними надходженнями, в тому числі на підвищення зарплати викладачам, ремонти гуртожитків, лабораторій і корпусів», – запевнив Грищук.

Контекст

Перезапуск наглядових рад при університетах, новий підхід до фінансування, індивідуальні освітні траєкторії для студентів, інвестиції в лабораторне обладнання – компоненти реформи вищої освіти в Україні .

З січня 2024-го експериментально працює перезапущена наглядова рада у НАУ. Очолив її колишній СЕО «Київстару» Петро Чернишов . «Рухаємося в бік корпоративного управління, коли Наглядова рада реально здійснює врядування в університеті», – говорив у коментарі Forbes заступник міністра освіти й науки Михайло Винницький у квітні 2024-го.

Наглядові ради при університетах не є новинкою. Їхня наявність передбачена законом «Про вищу освіту». «Зазвичай вони виконують декоративну функцію, бо члени призначаються за поданням ректора», – говорила Forbes Ксенія Семенова, яка з 10 квітня 2024-го стала в.о. ректорки НАУ , у квітні 2024-го.

Реформа вищої освіти. Уряд проведе експеримент з корпоративного управління у трьох вишах

Джерело: forbes.ua (Новини)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua