Без нових ударів по енергетиці Україна пройде зиму нормально, — Галущенко

06 вересня 2024 р. 15:05

06 вересня 2024 р. 15:05


Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що Україна зможе пройти зиму без серйозних проблем з електропостачанням, якщо не відбудеться нових важких атак з боку Росії. Про це він повідомив під час виступу у Верховній Раді.

"З'явилося дуже багато експертів, які кожен день там якісь вкидають: там 20 годин без світла, 18. Насправді вони нічого не знають. Тому що, якщо не буде ударів, які критично вплинуть на енергосистему, ми пройдемо цю зиму внормальному режимі", - сказав Галущенко.

Він додав, що у разі ж таких ударів передбачити їхній вплив на енергосистему на сьогоднішній день дуже складно. Тому всі ці оцінки є умовними і можуть не відображати реальну ситуацію.

Нагадаємо, раніше ЦПД випситили прогноз щодо обсягів відключень електроенергії взимку . У прогнозі експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук зазначив, що відключення можуть тривати від 12 до 20 годин на добу, в залежності від атак Росії, погодних умов та темпів відновлення інфраструктури.

Відтак, за оптимістичного сценарію, якщо 8-9 енергоблоків АЕС працюватимуть стабільно і зима буде помірною, можна відновити близько 3000 мегават з 6000 пошкоджених. В цьому випадку відключення можуть тривати до 12 годин на добу.

У песимістичному сценарії, якщо вдасться відновити лише 2000 мегават потужності, кількість робочих блоків АЕС зменшиться до 6-7, а зима буде холодною, система може потрапити в кризовий стан.

Водночас за найгіршим сценарієм, якщо атаки продовжаться, українці можуть стикаються з відключеннями до 20 годин на добу.

Також раніше Володимир Кудрицький, ексголова правління НЕК "Укренерго", спростував прогноз єврокомісарки з енергетики Кадрі Сімсон про можливий колапс ЖКГ через відключення світла взимку. Кудрицький запевнив, що масштабного блекауту не буде, хоча можливі складнощі у роботі енергетичної системи.

Фото: ua.depositphotos.com

Без нових ударів по енергетиці Україна пройде зиму нормально, — Галущенко

Джерело: delo.ua (Бізнес)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua