Ціни на житло просіли у всіх регіонах України

06 вересня 2024 р. 15:31

06 вересня 2024 р. 15:31


В Україні дешевшає житло - в результаті різкого падіння попиту останні пів року.

На ринку нерухомості ціни за квадратний метр у доларі протягом серпня знизилась майже в кожному регіоні, проте у порівнянні рік до року зростання вартості відбувалось в половині регіонів.

Первинний ринок: динаміка цін у серпні-вересні 2024

Найдорожчим на первинному ринку лишається Київ з середньою ціною $1 338 за м², свідчать дані аналітики маркетплейсу  DIM.RIA. Найбільш стрімкий ріст цін аналітики відзначили у Кіровоградській, Івано-Франківській, Чернівецькій, Волинській та Черкаській областях.

Протягом року на ринку спостерігалось зниження активності покупців майже у всіх регіонах країни, хоча у серпні аналітики відзначили значне пожвавлення інтересу до первинного житла.

Фото 2 — Ціни на житло просіли у всіх регіонах України

Особливе пожвавлення прослідуковується на квартири в Київській області , де користувачі робили в півтора раза більше пошукових запитів порівняно з серпнем 2023, та Житомирську область, де пошуки також дещо зросли.

Вторинний ринок житла: ціни коливаються в межах похибки

На ринку продажу вторинного житла кількість пропозицій протягом року найбільше зросла у Київській, Івано-Франківській та Запорізькій областях, та в більшості решти регіонів вона знизилась, подекуди більш як на 50% (Харківська та Сумська області).

У серпні київські ціни випередили навіть львівські, які лідирували на ринку квартир протягом останнього року.

Також набагато менше власників стали пропонувати своє житло для продажу у Дніпропетровській, Одеській та Запорізькій областях: там спад кількості оголошень спостерігається на 37-47% протягом року.

Фото 3 — Ціни на житло просіли у всіх регіонах України

У серпні 2024 ціна продажу однокімнатної квартири коливалась у більшості областей в межах кількох відсотків, водночас у порівнянні з даними за серпень 2023 року вона переважно зростала. Найбільший ріст показали Волинська, Чернівецька та Івано-Франківська області. Найдорожчим лишається Київ: у столиці власники просять у середньому $85 845 за однокімнатне житло.

Ціни на квартири у Києві на серпень-вересень 2024 року

У столиці найдорожчим лишається Печерський та Шевченківський райони з середньою ціною однокімнатної квартири $110 969 та $82 191, а найнижчу суму вказують власники житла у Деснянському — $48 487.

Фото 4 — Ціни на житло просіли у всіх регіонах України

У серпні в більшості областях інтерес користувачів до вторинного житла пожвавився, найбільший приріст пошукових запитів відбувся в Одеській та Львівській областях. Та у порівнянні поточної та торішньої ситуації всі області стали отримувати менше пошукових запитів з купівлі житла.

Найбільший відсоток покупців втратили Херсонська та Сумська області, а також відчутного зниження інтересу зазнали Івано-Франківська, Черкаська, Кіровоградська, Волинська, Чернівецька та Львівська області: від -40% до -46%.

Ціни на житло просіли у всіх регіонах України

Джерело: delo.ua (Бізнес)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua