російський суд заарештував акції Райффайзенбанку

06 вересня 2024 р. 15:58

06 вересня 2024 р. 15:58


російський суд виніс попередню постанову, що забороняє відчуження акцій АТ Райффайзенбанк. Австрійська RBI заявляє, що це ускладнює процес продажу російського бізнесу.

Рішення ухвалено в рамках судового розгляду, ініційованого МКАО Расперіа трейдинг лімітед проти австрійського будівельного концерну Strabag SE, його австрійських основних акціонерів і Райффайзенбанку, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на материнську структуру кредитної організації — Raiffeisen Bank International AG (RBI).

У зв’язку з прийняттям забезпечувальних заходів RBI позбавляється можливості позбутися частки в Райффайзенбанку.

«Це ускладнює процес продажу, в рамках якого RBI прагне передати контрольний пакет акцій Райффайзенбанку, і неминуче призведе до подальших затримок (скорочення присутності групи в росії. — Ред.)», — йдеться в повідомленні. RBI домагатиметься скасування рішення суду.

Расперіа також повідомила про арешт судом акцій Райффайзенбанку як забезпечення за позовом компанії.

«Згідно з позовом Расперіа, австрійський банк спільно із засновником Strabag Петером Газельштайнером захопили корпоративний контроль у компанії: не виплачували дивіденди, усунули представників Расперіа від зборів акціонерів і розмили частку Расперіа нижче за блокувальний пакет. Расперія оцінює завдані збитки в суму майже EUR2 млрд, що становить вартість належного їй пакета акцій у Strabag плюс невиплачені дивіденди», — йдеться в повідомленні позивача.

Раніше повідомлялося, що Расперіа трейдинг лімітед (до редоміциляції в рф — Rasperia Trading Ltd) у серпні подала до Арбітражного суду Калінінградської області позов на суму 195 млрд рублів до цілої групи відповідачів. Серед них Strabag SE, Райффайзенбанк, Haselsteiner Familien-Privatstiftung, Ханс Петер Хазельштайнер, Raiffeisen-Holding Niederosterreich-Wien, BLR-Baubeteiligungs GmbH, UNIQA Osterreich Versicherungen AG, UNIQA Erwerb von Beteiligungen GmbH, UNIQA Beteiligungs-Holding GmbH і UNIQA Insurance Group AG. Як третю особу до участі в суперечці залучено Банк росії.

Угода передбачала, що Расперіа продасть російському Райффайзенбанку 27,78% капіталу Strabag SE за EUR1,51 млрд. Після купівлі пакету планувалася передача Райффайзенбанком акцій Strabag його холдинговій компанії — RBI — у вигляді дивідендів. Відмову від угоди австрійська група пояснила тим, що під час контактів з органами влади вона не змогла отримати необхідне схвалення для неї.

У травні цього 2024 року, за кілька днів після оголошення про відмову RBI від угоди, США запровадили санкції проти Расперіа і ще низки залучених до невдалої транзакції структур. Наприкінці червня приклад США наслідував Євросоюз.

3 травня 2024 року стало відомо про те, що австрійська група Raiffeisen Bank International (RBI) почне процедуру виходу з російського ринку в третьому кварталі 2024 року.

російський суд заарештував акції Райффайзенбанку

Джерело: finance.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua