У переговорах про транзит російського газу через Україну можливий «прорив» – Алієв

06 вересня 2024 р. 16:39

06 вересня 2024 р. 16:39


За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • ЄС та Україна звернулися до Азербайджану з проханням сприяти переговорам з Росією щодо угоди про транзит газу, зазначив Алієв.
  • За його словами, існує «певний оптимізм» щодо останніх переговорів між РФ і Україною. «Ми вважаємо, що є підстави для прориву, але поки що передчасно вдаватися до подробиць», – додав Алієв.

Контекст

На початку липня президент Володимир Зеленський повідомив, що угода про заміну російського газу на азербайджанські поставки є «однією з пропозицій», які зараз обговорюються.

«Якщо це буде нормальний контракт на постачання неросійського газу до європейських країн, які звернуться до нас, то ми як майбутні члени ЄС повинні будемо підтримати наших друзів», – заявив Зеленський.

Раніше Азербайджан заявив, що хоче збільшити експорт газу до Європи, але поки що не уклав достатньо довгострокових угод, щоб інвестувати у подальше виробництво. Поки він не зможе збільшити потужності, він може обмінюватися вантажами з Росією, що не є чимось незвичайним на ринках нафти та газу, коли фізично неможливо доставити паливо з одного місця до іншого.

План з використання азербайджанського газу теоретично міг би принести користь Росії, якби він був організований як своп, який дозволив би Москві направляти свій газ в інші місця. Росія щосили намагається знайти нових споживачів палива, оскільки її інфраструктура налаштована на постачання палива до Європи, а переговори з Китаєм про газопровід «Сила Сибіру – 2» зайшли в глухий кут.

Росія, як і раніше, відправляє близько 15 млрд кубометрів газу до Європи на рік, головним чином у Словаччину та Австрію, де вона, як і раніше, є домінуючим постачальником. В Австрії російський газ покриває понад 80% австрійського споживання.

Європа також імпортує російський СПГ морським транспортом і, незважаючи на часті суперечки про те, чи слід це робити, вона ніколи не вводила санкції проти російського газу.

У переговорах про транзит російського газу через Україну можливий «прорив» – Алієв

Джерело: forbes.ua (Новини)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua