Директора компанії-псевдопокупця плавучого готелю "Баккара" в Києві підозрюють в шахрайстві: всі деталі справи

06 вересня 2024 р. 16:51

06 вересня 2024 р. 16:51


Солом’янське управління поліції Києва повідомило про підозру директору компанії, яка шахрайським шляхом спробувала заволодіти плавучим готелем "Баккара" в Києві. Про це повідомляють Головне управління поліції в Києві та столична прокуратура .

Як встановили слідчі райуправління та оперативники Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції, судно "Готель Баккара" знаходилося у власності банківської установи.

Згодом банк вирішив продати майно за 28 мільйонів гривень та уклав договір купівлі-продажу з товариством. Відповідно до договору покупець мав сплатити 9,24 мільйона гривень відразу, а решту - 18,76 мільйона – до визначеного терміну. Лише після цього право власності на судно-готель мало перейти покупцеві і він отримав би всі необхідні правовстановлюючі документи.

Натомість у зв’язку з ліквідацією банку право власності на вказане судно перейшло до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, а керівник компанії-покупця, не збираючись сплачувати решту суми, вирішив провернути оборудку та за шахрайської схемою заволодіти усіма правами на судно.

Як встановило слідство, для цього він звернувся до низки державних органів з пакетом підроблених документів, на підставі яких було видано свідоцтво про право власності на судно.

"Щоби приховати злочинні дії та факт незаконно набутого майна, керівник товариства укладає іпотечний договір з іншою комерційною структурою. Через деякий час укладає ще одну угоду, якою передає цій структурі право власності на предмет іпотеки – судно "Готель Баккара", - зазначають правоохоронці.

Внаслідок таких маніпуляцій керівник товариства незаконно заволодів цим майном, чим завдав збитків державі в особі ФГВ. Про підозру ж йому повідомли за частиною 4 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу.

Вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу. Продовжуються і заходи зі збору доказової бази для притягнення до відповідальності інших осіб, задіяних в оборудці.

З метою забезпечення відшкодування завданих збитків та унеможливлення здійснювати будь-які правочини з відчуження майна на користь інших осіб на саме судно-готель наразі накладено арешт.

Верховним судом в рамках цивільного судочинства всі незаконні реєстраційні дії підприємця були скасовані, а законним власником судна визнано банк, який вже ліквідовано і від імені якого діяли уповноважені особи ФГВ.

Нагадаємо, що судно "Готель Баккара" знаходилося на балансі банку "Форум", ліквідація якого тривала з червня 2014 по липень 2019 року, однак було передано в іпотеку українській "дочці" російського ВТБ Банку (ліквідація цієї фінустанови триває з грудня 2018 і наразі не завершена).

"Баккара" є найбільшим плавучим готелем в Україні. Судно побудоване в 2007 році в Херсоні, має довжину 138 метрів і пришвартоване до північно-західної частини Венеційського острову на Дніпрі в Києві, біля мосту Метро.

Фактичні обставини справи

Як ідеться в ухвалі Солом'янського райсуду Києва про арешт цього об'єкту від 23 липня 2024 року, банк "Форум" 30 грудня 2013 року уклав з ВТБ Банком договір міжбанківського кредиту, виконання зобов'язань за яким на 70 мільйонів гривень було забезпечено саме судном "Бакара".

Виконуючи рішення ФГВ від 5 грудня 2016 року про позачергове задоволення вимог кредиторів банку "Форум", ВТБ Банк та банк "Форум", представлений уповноваженою особою фонду, уклали договір про задоволення вимог іпотекодержателя, за яким ВТБ набув судно у власність в рахунок виконання зобов'язання за договором міжбанківського кредиту за ціною 35,38 мільйона гривень.

2 травня 2018 року ВТБ та ТОВ "Річковий шлях" уклали договір купівлі-продажу судна з умовами, які, як зазначено вище, компанія не виконала. В серпні 2019 року ВТБ Банку стало відомо, що Державна служба морського та річкового транспорту 17 липня того року видало "Річковому шляху" свідоцтво про право власності на судно "Баккара". Виявилося, що це було зроблено на основі завідомо неправдивих відомостей, поданих директором "Річкового шляху".

В подальшому ж "Річковий шлях" уклав 27 травня 2021 року іпотечний договір із ТОВ "Тенасіті" на 4,5 мільйона гривень, предметом іпотеки за яким було судно "Бакара". Вже 8 вересня того ж року компанії уклали договір про задоволення вимог іпотекодержателя шляхом передачі йому права власності на судно.

Господарський суд Києва 30 вересня 2020 року, а потім Північний апеляційний господарський суд 25 лютого 2021 року відмовили в скасуванні реєстрації права власності на судно, свідоцтв про право власності і про право плавання під прапором України.

Однк 29 вересня 2021 року Верховний суд частково задовольнив касаційну скаргу ВТБ Банку, від імені якого діяла уповноважена особа ФГВ, скасувавши рішення судів нижчих інстанцій і скасувавши реєстрацію права власності на "Готель Бакара" і відповідне свідоцтво від липня 2019 року.

Попри це наступного дня "Тенасіті" все одно подала до Держслужби морського та річкового транспорту заяву на визнання власності над судном, і 22 листопада 2021 року все ж отримала відповідне свідоцтво.

В свою чергу, до цього, на аукціоні 13 травня 2021 року ФГВ продав майнові права на "Готель Баккара" за 3,88 мільйона гривень ТОВ "Фінансова компанія "Кантієро". 13 березня 2024 року останню було визнано потерпілою, а 24 квітня компанія звернулася з цивільним позовом до "Річкового шляху", "Тенасіті" та Держслужби морського і внутрішнього водного транспорту про відшкодування матеріальної шкоди у сумі 74,06 мільйона гривень.

Нагадаємо при цьому, що раніше повідомлялося , що "Готель Баккара" було продано на "англійському" аукціоні 29 серпня 2019 року за 42 мільйони гривень ТОВ "Активінвестбуд".

Однак насправді тоді справа дійшла лише до намірів укласти відповідний договір, але не до укладання договору - на відміну від згаданих торгів за голландською моделлю 13 травня 2021 року, які завершилися успішно.

Зазначимо, що ТОВ "Річковий шлях" зі статутним капіталом всього 5 тисяч гривень було створене в лютому 2018 року, основним видом його діяльності є надання в оренду й експлуатацію власної чи орендованої нерухомості. Бенефіціаром і директором спершу був Олексій Гнатенко, втім наразі керівником та 100%-ним власником значиться Олександр Міюс.

Директора компанії-псевдопокупця плавучого готелю "Баккара" в Києві підозрюють в шахрайстві: всі деталі справи

Джерело: delo.ua (Бізнес)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua