НБУ планує замінити «копійки» на «шаги»: як виглядатимуть нові монети

06 вересня 2024 р. 17:30

06 вересня 2024 р. 17:30


Дизайн шагів також не буде сильно відрізнятися від звичних монет. Про це директор департаменту грошового обігу НБУ Олег Прохода розповів в інтерв'ю виданню The Page .

Ми плануємо зберегти ті самі заготовки для виготовлення монет, вони матимуть таку саму масу, колір та інші характеристики. Відповідно і карбувальне обладнання не потрібно буде змінювати і навіть суттєво переналаштовувати, - сказав Олег Прохода.

За його словами, Нацбанк може замінити дрібні монети без додаткових витрат з бюджету. Адже регулятор щороку оновлює зношені та зіпсовані гроші.

Наприклад, у 2025 році мають викарбувати 20 млн монет. Гроші на це вже враховані в кошторисі операційних видатків НБУ та Банкнотно-монетного двору (БМД НБУ) на наступний рік. Тому цілком можливо виготовити шаги замість копійок без зайвих витрат.

Додаткових витрат на етапі виробництва не передбачається. Навіть якщо в дизайні монети відбудуться певні зміни, щонайменше напис "копійка" зміниться на "шаг" - це зроблять штатні фахівці БМД НБУ, - додав Прохода.

Нагадаємо, 2 вересня Нацбанк ініціював зміну назви розмінних монет з "копійка" на "шаг". Таке рішення відомство пояснює відновленням історичної справедливості, сприянням дерусифікації та відродженню національних традицій.

НБУ планує замінити «копійки» на «шаги»: як виглядатимуть нові монети

Джерело: socportal.info (Економіка)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua