Місія МВФ в Росії — це геополітична перемога Кремля. Як фонд, будучи «поза політикою», сприяє нормалізації режиму Путіна та затягуванню війни в Україні? Розповідають Тимофій Милованов та Наталія Шаповал з KSE

06 вересня 2024 р. 17:30

06 вересня 2024 р. 17:30


За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Це буде перша офіційна місія МВФ до Росії з моменту вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Починаючи онлайн 16 вересня 2024 року і продовжуючи візитом до Москви до 1 жовтня 2024 року, ця місія під керівництвом аргентинця Жака Міньяна знаменує собою тихий, але значний зсув у підході МВФ до Росії.

Режим «поза політикою»

Західні країни раніше тиснули на МВФ, щоб не було місій в Росії у 2022-му та 2023 році. Тепер же МВФ відновлює співпрацю з Москвою, попри те, що Росія продовжує війну в Україні. Це рішення — дипломатична перемога для Кремля, і МВФ діє так, ніби все йде за стандартними правилами й нічого незвичайного не сталось.

МВФ стверджує, що він «поза політикою», але його дії демонструють відверте ігнорування міжнародного права та прав людини. Вторгнення в Україну — це не політична дискусія — це злочин. Співпрацюючи з Росією зараз, МВФ показує, що ігнорувати ці порушення – це ок. А насправді це не нейтралітет МВФ, це співучасть.

Директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва та керівництво Фонд ізолювали себе від жорстоких реалій війни. Вони просувають бачення післявоєнного світу, де панують мир і стабільність. Але це бачення будується на зверхності — вірі в те, що вони краще за всіх розуміють майбутнє. Насправді ж, рухаючись до нормалізації, вони зміцнюють позиції Росії сьогодні, затягуючи війну та підживлюючи майбутню агресію.

МВФ сприймає війну як щось зовнішнє до його роботи, як питання, яке не має прямого відношення до його місії. Однак агресія Росії змінює економіку Європи та дестабілізує світові ринки. Ігноруючи цю реальність, МВФ дозволяє Росії продовжувати їхні криваві дії. Місія до Москви чітко показує: Росія може розраховувати на підтримку МВФ, навіть продовжуючи війну в Україні.

Завдання МВФ — сприяти глобальній економічній співпраці та стабільності, а не забезпечувати фінансову стійкість країни-агресора. Дбаючи про фінансовий стан Росії, МВФ фактично просуває її спроможність продовжувати війну проти України. Щоб ця війна закінчилася, Росія повинна зіткнутися з нестабільністю — це єдиний спосіб зупинити її військову машину.

У своїх звітах МВФ уникає згадок справжніх наслідків російської військової агресії. Натомість вони зосереджуються на розмитих загрозах, таких як «небезпека фрагментації», ігноруючи реальні наслідки вторгнення Росії:

  • економічну турбулентність по всій Європі,
  • зростання цін на продукти в Африці та страждання і втрату добробуту мільйонами людей.

Небажання МВФ визнати ці факти — це не що інше, як брехня. Їхні звіти упускають вплив агресії Росії, роблячи їхні глобальні економічні оцінки, в кращому випадку, нечесними.

Гра на руку Росії

Кремль використає цю місію МВФ для різноманітних постановок в медіа. Російська пропаганда отримає великий шанс. Вони обійматимуться й посміхатимуться перед камерами, детально висвітлюючи кожну мить візиту у своїх медіа. Представляючи це як доказ, що війна закінчена, що Росію пробачили на Заході, і що Україна більше не має значення.

Для Росії це більше, ніж фінансовий огляд — це геополітична перемога. Дії МВФ будуть подані як сигнал, що Захід і США викреслили Україну з карти, а Росія залишається сильною, квітучою та впливовою.

Ця місія надсилає ще одне чітке повідомлення: людину, яку президент США Джо Байден назвав воєнним злочинцем, — Володимира Путіна — тепер вітатиме одна з найвідоміших західних інституцій. Росія святкуватиме, організує PR-акції та пропаганду, та представить цей візит як перемогу.

Для Росії місія МВФ — це знак того, що вони виграють, що їхні дії пробачаються, а Захід здається. Це катастрофа дипломатії та моралі.

Світ не може дозволити МВФ продовжувати цей шлях умиротворення. МВФ повинен відповідати за наслідки своїх дій. Він не може закривати очі на злочини Росії, одночасно заявляючи, що працює над глобальною економічною співпрацею та стабільністю.

Нормалізуючи відносини з Росією, МВФ робить більше, ніж просто технічні оцінки — він сприяє війні, яка забрала сотні тисяч життів в Україні та дестабілізувала всю глобальну економіку.

Якщо МВФ хоче відповідати своїй місії зі сприяння монетарній співпраці, торгівлі та економічному зростанню, повинен протистояти агресії Росії, а не грати їй на руку.

Матеріали по темі

Популярне

Повернення до Москви під час перемовин із Києвом. МВФ їде до Росії з першою «наглядовою» місією за час війни проти України. Навіщо та чим це може закінчитись /Фото Зображення згенеровано ШІ Midjourney в співавторстві з Анною Наконечною

МВФ підтвердив першу з початку війни місію в Росію. Представник України у Фонді відреагував на критику /Фото пресслужба НБУ

Новий макропрогноз і пошук внутрішніх ресурсів. Голова НБУ розповів про першу зустріч з місією МВФ

[email protected]

Місія МВФ в Росії — це геополітична перемога Кремля. Як фонд, будучи «поза політикою», сприяє нормалізації режиму Путіна та затягуванню війни в Україні? Розповідають Тимофій Милованов та Наталія Шаповал з KSE

Джерело: forbes.ua (Гроші)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua