Шмигаль: Україна веде переговори про збільшення імпорту електроенергії

06 вересня 2024 р. 19:37

06 вересня 2024 р. 19:37


Україна веде переговори з європейськими партнерами про збільшення обсягів імпорту електроенергії з 1,7 ГВт до 2,2 ГВт. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час години запитань до уряду у Верховній Раді.

"Одночасно ведемо з партнерами діалог про розширення можливості імпорту електроенергії від 1,7 до 2,2 гігават встановленої потужності через наші інтерконектори з Європою, акумулюємо міжнародну допомогу. Це обладнання, генератори, когенераційні установки, це кошти Фонду підтримки енергетики України.", - сказав Шмигаль.

Він зазначив, що уряд працює над відшкодуванням втрат, завданих Росією в енергетичному секторі. Зокрема, йдеться про відновлення пошкоджених об'єктів та розвиток децентралізованої генерації.

В Україні посилять фінансування проєктів відбудови енергетики

Нагадаємо, що за умовами програми "Доступні кредити 5-7-9%" для ОСББ та ЖБК сума кредиту може складати до 5 млн грн терміном до 5 років під 7% річних. Програма працюватиме у комбінації із програмою "ГрінДІМ". ОСББ та ЖБК в рамках цієї програми зможуть отримати до 70% вартості проєкту після його облаштування.

Для того, щоб скористатись державною програмою пільгового кредитування "Доступні кредити 5-7-9" керівництво ОСББ чи ЖБК має подати заявку до одного із банків, які співпрацюють з Фондом розвитку підприємництва та надати пакет необхідних документів, встановлених банком.

Крім того, для бізнесу та громадян доступні наступні інструменти:

Розширена програма "Доступні кредити 5-7-9%" для бізнесу на купівлю та встановлення електрогенераційних установок на газу. Сума пільгового кредиту — до 150 млн гривень, строк кредитування — до 10 років. Програма "Доступні кредити 5-7-9%" також передбачає можливість для підприємців використати кредитні кошти на придбання сонячних та вітрових електростанцій, а також обладнання для накопичення електричної енергії.

Пільгове кредитування проєктів з відновлення енергетичної інфраструктури , яке надають 19 найбільших банків України. Сума кредитів може становити до 25 млн євро. Термін кредиту — до 5–7 років.

Пільгове кредитування під 0% для домогосподарств на установку сонячних панелей з системами накопичення енергії та вітрових установок. Сума кредиту — до 480 тис. грн. Термін кредитування — 10 років.

Об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) можуть отримати компенсацію до 1 млн грн за встановлення сонячних електростанцій та до 2 млн грн за встановлення теплових насосів для опалення.

Шмигаль: Україна веде переговори про збільшення імпорту електроенергії

Джерело: delo.ua (Бізнес)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua