Український стартап Rentberry заявив, що залучив $90 млн інвестицій з оцінкою в $1 млрд. В реальності оцінки є сумніви

06 вересня 2024 р. 20:17

06 вересня 2024 р. 20:17


За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Загальна сума раунду сягнула $90 млн, йдеться у релізі. «Це підняло оцінку стартапу до $1 млрд, – зазначається в повідомленні пресслужби Rentberry. – Ці інвестиції дозволять Rentberry покращувати свою платформу, розширювати глобальну присутність та досліджувати нові вертикалі на ринку нерухомості».
  • Сумнів щодо оцінки висловив аналітик українсько-американського фонду Horizon Capital Андрій Бродецький, посилаючись на фінансову звітність компанії для Комісії США з цінних паперів і бірж. У 2023-му стартап отримав $500 000 виторгу при $4,8 млн чистого збитку.
  • Лідер ринку Zillow з виторгом $1,9 млрд у 2023-му торгується на біржі з мультиплікатором 5-6, написав Бродецький у своєму Telegram-каналі. «Візьміть навіть дуже оптимістичні гіпотези – $15 млн виторгу в 2024-му, мультиплікатор 6x, і спробуйте отримати таку оцінку», – додав аналітик.
  • Як повідомив Forbes співзасновник Rentberry Олексій Любинський у письмовому коментарі, участь у цьому раунді інвестицій взяли фонди Berkeley Hills Capital та GTM Capital.
  • Зареєстрований у 2021-му в США Berkeley Hills Capital має статус непрацюючого фонду на аналітичній платформі Pitchbook. У його портфоліо на Pitchbook – одна інвестиція в український стартап Sirocco Energy, що розробляв вітряки для генерації енергії в міських умовах. На платформі WeFunder, яка допомагає індивідуальним інвесторам вкладатися в стартапи, вказано ще дві інвестиції: в український SolarGaps та американський Mileberry.
  • У лютому 2024-го також повідомлялося, що Rentberry разом з Berkeley Hills Capital планує придбати збанкрутілу мережу коворкінгів WeWork за $550-$650 млн.
  • Інший інвестор Rentberry – GTM Capital – у 2022-му в США заснував Сакіб Аван (Saqib Awan), згідно з Pitchbook. Про фаундера майже немає інформації в інтернеті. На рахунку його фонду шість інвестицій. Остання – в ізраїльський Lightrun – була здійснена у липні 2024-го.
  • Forbes звернувся до Rentberry за уточнювальним коментарем стосовно діяльності їхніх інвесторів, але не отримав відповідь на момент публікації. Також Forbes звернувся до самих фондів з проханням підтвердити свою інвестицію та оцінку стартапу, але теж не отримав відповіді.

Контекст

Заснований у 2015 році Олексієм Любинським, Лілією Остапчук, Олександром Котовсковим та Денисом Голубовським, стартап Rentberry будує «Airbnb для довгострокової оренди» , де можна торгуватися на відкритому аукціоні за оренду нового житла. На платформі можна порівнювати себе з конкурентами, вказуючи суму та тривалість контракту, кредитний рейтинг, рівень доходу та інші фактори.

Український стартап на вересень 2024-го має понад 25 млн активних користувачів та працює в більш ніж 60 країнах, свідчать дані заявлені компанією. Кількість активних користувачів щомісяця у 2023-му сягала 3 млн.

Rentberry заявляє, що має понад 70 компаній-партнерів, серед яких – американське турагентство Expedia Group, британський сервіс з пошуку нерухомості Onthemarket та інші. Спочатку сервіс працював виключно на США, а згодом розширився на Європу та Азію. На липень 2023-го в українському офісі розробки Rentberry було 30 співробітників.

У 2020-му компанія залучила $2,3 млн на платформі WeFunder від понад 2 000 приватних інвесторів. Серед венчурних інвесторів стартапу фонди Zing Capital, 808 Ventures, Beechwood Ventures тощо.

У 2022-му стартап зібрав понад $15 млн від більш ніж 9000 інвесторів через краудфандингові платформи StartEngine, WeFunder та Republic. Виторг компанія не розголошувала, але дохід Rentberry з 2022-го зріс майже на 200%, стверджував Любінський у липні 2023-го.

Український стартап Rentberry заявив, що залучив $90 млн інвестицій з оцінкою в $1 млрд. В реальності оцінки є сумніви

Джерело: forbes.ua (Новини)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua