Хорватський виробник машин з розмінування відкрив офіс в Україні

12 вересня 2024 р. 11:49

12 вересня 2024 р. 11:49


Хорватська компанія DOK-ING, яка є одним зі світових лідерів у галузі роботизованих систем для гуманітарного розмінування, відкриває свій офіс в Києві.

Про це повідомило Міністерство економіки України.

Як повідомила очільниця відомства Юлія Свириденко, Україна є одним із ключових користувачів машин для розмінування DOK-ING, і відкриття офісу допомагатиме посиленню координації зусиль в протимінній діяльності між Україною та Хорватією.

Вона розповіла, що в Україні зараз працює 45 хорватських машин для розмінування DOK-ING, які допомогли очистити понад тисячу гектарів української землі.

"Я сподіваюся, що відкриття офісу в Києві буде початком ще тіснішої співпраці і наші сапери зможуть навчатися в Україні тому, як керувати та обслуговувати ці машини", — заявила Свириденко.

Деякі частини DOK-ING виготовляються в Україні

Також повідомляється, що українська компанія A3TECH здійснює великовузлове складання машин для розмінування DOK-ING із частковою локалізацією: частина робочого органу вже виготовляється в Україні і до кінця року на підприємстві готові довести рівень його локалізації до 100%.

Компанія цього року випустила вісім локалізованих важких машин для розмінування MV-10, шість із яких вже передали Державній спеціальній службі транспорту (ДССТ).

Фото 2 — Хорватський виробник машин з розмінування відкрив офіс в Україні

Із 45 машин DOK-ING, які працюють в Україні, — 8 виготовлені саме на українському заводі, який є партнером хорватської компанії.

Очільниця Мінекономіки наголосила на важливості того, що частина техніки DOK-ING виробляється саме в Україні, адже це водночас нові робочі місця та додаткові надходження до бюджету і підтримка економіки. Крім того, виготовлення обладнання в Україні скорочує час на доставку і полегшує логістику, коли потрібен ремонт. Все це у кінцевому результаті пришвидшує темпи розмінування й рятує мільйони життів.

Які служби використовують техніку DOK-ING

Згідно з повідомленням Мінекономіки, найбільше техніки DOK-ING використовує Державна служба з надзвичайних ситуацій. В їх автопарку 10 легких машин для розмінування MV-4 та 14 важких машин для розмінування MV-10.

Хорватські машини для розмінування використовує також Державна спеціальна служба транспорту, оператори гуманітарного розмінування та підрозділи ЗСУ.

Про машини розмінування DOK-ING

DOK-ING виготовляє як легкі, так і важкі роботизовані машини розмінування та знешкодження вибухонебезпечних предметів. Завдяки низькому профілю і міцній конструкції така техніка є стійкою до детонацій протипіхотних мін та нерозірваних боєприпасів і витримує вибух протитанкової міни.

Машини DOK-ING керуються пультом дистанційного керування, радіус дії якого — до 1500 метрів.

В Україні триває розробка техніки для розмінування

Нагадаємо, у липні на полігоні пройшли випробування косарок для замінованих полів – чотири команди українських розробників представили проєкти, які мають допомогти саперам ефективніше працювати на полях з густою травою та чагарниками.

Також повідомлялося, що компанія А3Tech-Україна отримала сертифікат відповідності для виробництва важкої машини для розмінування MV-10. Ця техніка є результатом співпраці з хорватським виробником DOK-ING. Підприємство вже має замовлення на виробництво восьми таких машин.

Перші дві машини для підготовки грунту до розмінування , розроблені та виготовлені харківськими виробниками та придбані на потреби саперів, вже працюють в полях.

Також нещодавно представлено дрон-міношукач, який використовує комбінацію теплових, гіперспектральних і магнітометричних датчиків для виявлення мін з невеликої висоти та передає інформацію саперам.

У лютому в Україні була представлена третя модель вітчизняної машини для розмінування , створена українською компанією efarm pro спільно із сумськими виробниками сільськогосподарської техніки.

Хорватський виробник машин з розмінування відкрив офіс в Україні

Джерело: delo.ua (Економіка)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua