Україна посіла шосте місце за рівнем прийняття криптоактивів, обійшовши Росію

12 вересня 2024 р. 17:25

12 вересня 2024 р. 17:25


Україна посіла шосте місце у світі за рівнем прийняття криптоактивів, обійшовши Росію, за даними аналітичної компанії Chainalysis . Міністерство цифрової трансформації зазначає , що Україна має значний потенціал стати одним із провідних криптохабів у Східній Європі.

"Навіть в умовах війни ми продовжуємо утримувати високі позиції в міжнародних рейтингах. Щоб не тільки зберегти цей темп, а й досягти ще більшого розвитку сфери, потрібно легалізувати крипторинок. Для цього Мінцифры разом з представниками бізнесу розробила проєкт закону про віртуальні активи № 10 225−1. Його мета — створити сприятливі умови для роботи з новим класом активів та встановити зрозумілі правила їх оподаткування", — коментують результати дослідження у Мінцифри.

Фото 2 — Україна посіла шосте місце за рівнем прийняття криптоактивів, обійшовши Росію

Хто увійшов до ТОП-20

Відповідно до даних компанії Chainalysis, рейтинг ТОП-20 виглядає наступним чином:

Що пропонує законопроєкт про віртуальні активи

Проєкт закону №10225-1 пропонує пільгове оподаткування доходів від операцій з криптовалютами для фізичних осіб протягом восьми років. Протягом перших трьох років ставка податку становитиме 5%, наступні п’ять років – 9%, а після восьми років – 18%.

Для криптопровайдерів податок на прибуток залишиться на рівні 18%, або 9% податку на виведений капітал, за умови використання спеціального режиму Дія.City.

Законопроєкт також створює значні можливості для розвитку криптобізнесу. Планується відновлення роботи крипто-гривневих шлюзів, відкриття банківських рахунків для компаній, а також розвиток глобальної e-commerce. Законопроєкт передбачає судовий захист учасників крипторинку та страхування криптоінвестицій, а також створення нових компаній і робочих місць.

Зазначається, що такий підхід стимулюватиме розвиток крипторинку та сприятиме формуванню культури сплати податків серед його користувачів. При цьому дані про розмір зібраних податків за перехідний період допоможуть визначити оптимальну ставку для оподаткування бізнесу в цій сфері.

Раніше повідомлялося , що з 2016 по 2022 рік Україна зазнала значних економічних втрат через відсутність регулювання криптосфери. За словами Борнякова, країна втратила 48,8 мільярдів доларів доходів населення та компаній, а також 4 мільярдів доларів податкових надходжень.

Як зараз відбувається оподаткування доходу з криптоактивів

Наразі оподаткування операцій з віртуальними активами здійснюється за загальними правилами та ставками, встановленими Податковим кодексом України для фізосіб, розповів член НКЦПФР Юрій Бойко. Тобто, дохід, отриманий фізособою від продажу ВА, включається до загального річного оподатковуваного доходу, незалежно від місцезнаходження джерела його виплати.

При цьому оподаткуванню підлягає сума коштів, яка отримується платником податків від операцій з віртуальними активами. Фізична особа - платник податку зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року. Після цього він сплачує податки з таких доходів:

  • ПДФО у розмірі 18%,
  • військовий збір у розмірі 1,5 %.

"Зрозуміти статистику декларування цих доходів досить складно, оскільки, за існуючими правилами, вони  мають потрапити або у категорію "доходи, отримані від нерезидентів", або "інші доходи". В цих категоріях можуть бути представлені доходи, що не пов'язані із криптоактивами. Як наслідок, більш  детально розшифрувати таку інформацію можливо лише  за  результатами документальних перевірок, проведення яких щодо фізосіб суттєво обмежено на період воєнного стану", - пояснює Бойко.

Більше про ситуацію з регулюванням ринку криптовалют в Україні читайте в матеріалі Delo.ua.

Україна посіла шосте місце за рівнем прийняття криптоактивів, обійшовши Росію

Джерело: delo.ua (Фінанси)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua