Як Україна може стати провідним гравцем на світовому ринку мінералів

13 вересня 2024 р. 08:53

13 вересня 2024 р. 08:53


Ці мінерали необхідні для виробництва напівпровідників, акумуляторів, електромобілів і поновлюваних джерел енергії, пише "Ділова Столиця". Діяльність по їхньому використанню може бути складовою більш широкої промислової політики , тісно пов'язаної з ідеєю локалізації.

Багатства надр України

На червневій конференції в Берліні, присвяченій відновленню України, представники Євросоюзу, особливо Німеччини, висловили величезний інтерес до українських запасів так званої "критичної сировини". Як повідомив заступник міністра економіки України Олексій Соболєв, країна володіє запасами 22 з 34 мінералів, які Європейський Союз вважає стратегічно важливими. Серед цих ресурсів - літій, графіт, марганець, які необхідні для виробництва акумуляторів, а також галій, германій і кремній, які використовуються у виробництві напівпровідників.

Ці мінерали відіграють вирішальну роль у розвитку сучасних технологій, таких як штучний інтелект, "зелена" енергетика та електромобілі. Також важливо відзначити стратегічні запаси титану, цирконію і ванадію, які застосовуються в аерокосмічній галузі та виробництві високотехнологічного обладнання.

Інтерес Євросоюзу

Євросоюз прагне до диверсифікації джерел поставок критично важливих мінералів, оскільки зараз у глобальних ланцюжках поставок домінує Китай. Китай контролює значну частину переробки цих матеріалів, зокрема 77% виробництва літієвих катодів і 92% графітових анодів, необхідних для акумуляторів. Попри те, що Китай видобуває лише частину світових запасів сировини, його контроль над переробкою робить його ключовим гравцем на ринку.

Для ЄС стратегічно важливо знайти альтернативні постачальники, і Україна має всі шанси стати одним із таких партнерів. На конференції обговорювалася можливість створення спільних виробничих ланцюжків ЄС і України. Київ уже підписав меморандум із Брюсселем, який передбачає спільний розвиток ланцюжків доданої вартості у сфері виробництва акумуляторів.

Необхідність активної політики

Однак Україна не повинна повністю покладатися на підтримку Євросоюзу. Країні необхідно впровадити проактивну політику, яка забезпечить використання її найбагатших природних ресурсів для створення потужного економічного потенціалу. Ключовим елементом такої політики має стати "правило місцевої складової" (Local Content). Вона має стати неодмінним компонентом ширшої політики із залучення інвестицій у розвиток внутрішнього виробництва. Це правило передбачає, що певна частина виробництва має базуватися на використанні місцевих ресурсів, технологій і робочої сили.

Приклад інших країн

Багато країн, що розвиваються, вже успішно застосовують політику місцевої складової. Прикладом слугує Чилі, де уряд створив програму, спрямовану на підтримку місцевих постачальників у гірничодобувній галузі. Це дало змогу малим і середнім підприємствам інтегруватися в глобальні ланцюжки поставок. Своєю чергою, США та ЄС також впровадили подібні стратегії, що підтримують локальних виробників і технології. Ці приклади можуть стати орієнтиром для України в її прагненні до модернізації економіки.

Розвиток переробної промисловості

Переробка критично важливих мінералів усередині країни може істотно підвищити додану вартість, створювану в Україні. Наприклад, переробка літію дає змогу збільшити вартість продукту з 800 доларів за тонну концентрату до 70 000 доларів за тонну літієвого карбонату. Аналогічна ситуація спостерігається з графітом - його вартість зростає з 1 500 до 6 100 доларів за тонну анодів. Розвиток виробничих ланцюжків також відкриває двері для створення високотехнологічних галузей, таких як виробництво електромобілів, поновлюваних джерел енергії та високоточного озброєння, сказано в дослідженні "Промислова політика для виживання України. Долаючи наслідки 30 років деіндустріалізації".

Регулювання та інвестиції

Однак, щоб реалізувати цей потенціал, Україні необхідно вирішити поточні проблеми. Країна вже видала сотні ліцензій на розробку родовищ, які не використовуються. Це означає, що потрібно впровадити ефективну регуляторну політику, яка стимулює не тільки видобуток, а й переробку сировини. Важливим кроком може стати використання Закону України "Про угоди про розподіл продукції", який регулює умови видобутку та переробки сировини.

Цей закон має охоплювати не лише видобуток, а й переробку мінералів, що дасть змогу фіксувати важливі для України умови в угодах з інвесторами. Також необхідно передбачити підтримку місцевих постачальників і виробників, щоб більша частина доданої вартості залишалася всередині країни.

Як Україна може стати провідним гравцем на світовому ринку мінералів

Джерело: socportal.info (Економіка)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua