Скорочення витрат у держбюджеті-2024 складе понад 137 млрд грн – Підласа

13 вересня 2024 р. 12:08

13 вересня 2024 р. 12:08


Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • За словами очільниці комітету, фактично з 2022 року в Україні є два бюджети: військовий, який покривається внутрішніми ресурсами (податками, зборами, дивідендами, частиною прибутку НБУ, розміщенням ОВДП тощо) та невійськовий – дефіцитний, який покривають міжнародні партнери валютою.
  • Підласа додала, що цього року частина соціальних видатків загального фонду держбюджету покривається також внутрішніми ресурсами, тому саме в цій ситуації в законопроєкті 11417 (який доповнює чинний бюджет 2024 року) «перекидання з «невійськових» видатків мають сенс».
  • Депутатка зазначила, що подала поправку про додаткове скорочення видатків на 628 млн грн в змінах до бюджету 2024 року. «Проситиму комітет сьогодні її підтримати і спрямувати ці кошти на лікування поранених військовослужбовців», – написала вона.

Контекст

18 липня у Верховній Раді зареєстрували урядовий законопроєкт №11416 , який пропонував на час воєнного стану збільшити військовий збір для всіх громадян і додатково встановити збори для окремих галузей.

Наприклад, 5% – з доходів операторів від мобільних послуг, 15% – на операції з купівлі авто, 30% – ювелірних прикрас. Наймасштабніший пункт разом з військовим збором був податок за ставкою 1% від обороту для юридичних осіб. Так після критики з боку депутатів та бізнесу з проєкту прибрали цей податок з обороту, замінивши його на підвищення ПДВ .

Однак і ПДВ зрештою з документа зник. Як розповів Forbes посадовець, дотичний до обговорень, на цьому наполягав президент Володимир Зеленський. Замінити ці податки депутати хотіли підвищенням до 50% ставки корпоративного податку для банків, але тут вже проти виступили Мінфін та Нацбанк.

Тож у підсумку законопроєкт, який мав принести до бюджету додатково 125 млрд грн до кінця 2024 року, тепер має додати лише 30 млрд грн, а решту влада шукає з інших джерел.

Раніше Підласа повідомляла, що влада планує урізати витрати та отримати більше до держбюджету від «військового ПДФО» – і сам так шукатиме додаткові 500 млрд грн на армію. Потреба у пошуці додаткових коштів на армію виникла, коли податковий комітет парламенту скоротив очікувані надходження від податкового законопроєкту після обговорень з Мінфіном, бізнесом та НБУ.

Скорочення витрат у держбюджеті-2024 складе понад 137 млрд грн – Підласа

Джерело: forbes.ua (Новини)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua