Нацбанк пропонує оновити порядок здійснення безготівкових розрахунків: які передбачаються зміни

13 вересня 2024 р. 15:11

13 вересня 2024 р. 15:11


Національний банк України пропонує оновити Інструкцію про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг.

Про це повідомляє пресслужба регулятора.

НБУ пояснює це необхідністю врахування пропозицій учасників платіжного ринку, які надходили до Національного банку та спрямовані на покращення порядку безготівкових розрахунків у національній валюті, а також посилення захисту прав користувачів.

Що пропонує Нацбанк

Повідомляється, що регулятор пропонує, зокрема:

  • уточнити питання, що регулює Інструкція;
  • уточнити реквізити платіжної інструкції, ініційованої отримувачем;
  • визначити документ (повідомлення) та його реквізити, які будуть підтверджувати прийняття до виконання платіжної інструкції платника його надавачем платіжних послуг (повідомлення надаватиметься платнику його надавачем платіжних послуг);
  • врегулювати питання щодо надання надавачем платіжних послуг отримувача своєму користувачу інформації про зарахування коштів на його рахунок після кожного такого зарахування;
  • встановити перелік обов’язкових реквізитів платіжної інструкції, оформленої надавачем платіжних послуг за платника; врегулювати питання щодо примусового списання (стягнення) коштів із рахунку платника, який закритий за ініціативою платника чи його надавача платіжних послуг або змінений за ініціативою надавача платіжних послуг платника;
  • розмежувати реквізити платіжної інструкції, яка оформлюється органом державної виконавчої служби чи приватним виконавцем та контролюючим органом;
  • уточнити норми щодо перевірки реквізитів платника його надавачем платіжних послуг у платіжній інструкції стягувача.

У пресслужбі зазначають, що відповідні норми містить проєкт постанови Правління НБУ "Про затвердження змін до Інструкції про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг" (далі – проєкт постанови), що пропонується для громадського обговорення. Ознайомитися з матеріалами для обговорення можна за посиланнями:

Зауваження та пропозиції до проєкту постанови приймаються згідно з формою надання зауважень та пропозицій до 04 жовтня 2024 року включно.

Додамо, нещодавно Нацбанк оновив порядок організації касової роботи банками та проведення платіжних операцій надавачами платіжних послуг в Україні. Відтепер юридичні особи та ФОП, які провадять незалежну професійну діяльність, не можуть отримати готівку за переказом без її попереднього зарахування на рахунок.

Також нагадаємо, що регулятор вирішив встановити з 1 жовтня тимчасово на пів року ліміт у 150 тисяч гривень на місяць для переказів фізичних осіб "з карти на карту" (також відомі як P2P, C2С).

Фото: ua.depositphotos.com

Нацбанк пропонує оновити порядок здійснення безготівкових розрахунків: які передбачаються зміни

Джерело: delo.ua (Фінанси)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua