«Економічна допомога Путіну та видимість легітимності». Країни ЄС стурбовані рішенням МВФ відправити місію до Росії

13 вересня 2024 р. 15:45

13 вересня 2024 р. 15:45


Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Представник Литви заявив, що країна планує порушити це питання безпосередньо з директоркою Крісталіною Георгієвою під час зустрічі в пʼятницю в Будапешті з міністрами фінансів європейських країн, повідомили джерела.
  • Дипломат додав, що, на їхню думку, цей крок пропонує президенту Володимиру Путіну «економічну допомогу та видимість легітимності», оскільки ЄС та США прагнуть ізолювати Росію.
  • Представник Литви також заявив на зустрічі в середу, що перша місія великої міжнародної організації до Росії після вторгнення в лютому 2022 року може бути використана Москвою із пропагандистською метою, щоб показати, що її міжнародна ізоляція слабшає, повідомили джерела.
  • За їхніми словами, ЄС також планує направити Георгієвій листа, котрий, як очікується, підпишуть кілька членів ЄС, висловивши стурбованість процесом, що, ймовірно, веде до нормалізації відносин з Москвою.
  • Під час обговорення Франція заявила, що візит не повинен бути виправданням обходу санкцій, повідомили джерела.

Контекст

Раніше цього тижня МВФ заявив, що відновлює щорічні огляди економіки Росії, оскільки економічна ситуація в регіоні «стабільніша», ніж раніше. Огляд, відомий як оцінка статті IV, є «взаємним зобовʼязанням» Фонду та його членів, зазначили в МВФ. «Стаття IV – це не опція, а інституційне зобов'язання Фонду, яке виконується на благо всіх держав-членів», – повідомили в МВФ. І Фонд, і Росія відмовилися уточнити, хто був ініціатором перезапуску.

МВФ зазначає, що його співробітники розпочнуть віртуальні обговорення з російською владою 16 вересня, а потім вирушать до країни для особистих обговорень . Цей візит запланований на 1 жовтня, за словами джерел, МВФ намагався переконати Росію провести зустрічі у третій країні.

«Економічна допомога Путіну та видимість легітимності». Країни ЄС стурбовані рішенням МВФ відправити місію до Росії

Джерело: forbes.ua (Новини)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua