Країни ЄС виступили проти планів МВФ відновити співпрацю з РФ

13 вересня 2024 р. 16:06

13 вересня 2024 р. 16:06


Кілька країн ЄС планують оскаржити наміри Міжнародного валютного фонду (МВФ) відновити співпрацю з Москвою уперше після вторгнення РФ в Україну.

Про це повідомляє Bloomberg .

Країни ЄС попереджають МВФ про репутаційні ризики

Зазначається, що Франція, Бельгія та Польща, а також низка країн Балтії та Північної Європи заявили, що здивовані рішенням МВФ , ухваленим на початку цього місяця, відновити щорічні економічні огляди з РФ.

Як пише Bloomberg, представник Литви заявив, що країна планує порушити це питання безпосередньо з очільницею Крісталіною Георгієвою під час зустрічі 13 вересня у Будапешті з міністрами фінансів європейських країн.

Дипломат додав, що, на їхню думку, цей крок пропонує лідеру країни-агресору Володимиру Росії Путіну економічну допомогу та видимість легітимності всупереч тому, що ЄС та США прагнуть фінансово ізолювати РФ.

Представник Литви також заявив, що перша місія МВФ до РФ після вторгнення у лютому 2022 року може бути використана Москвою з пропагандистською метою, щоб показати, що її міжнародна ізоляція слабшає

Видання, посилаючись на власні джерела, повідомляє, що країни ЄС також планують направити Георгієвій листа, у якому висловлять стурбованість можливим процесом нормалізації відносин з Кремлем.

Україна закликає МВФ не надсилати місію до РФ

Голова Національного банку України ( НБУ) Андрій Пишний і міністр фінансів Сергій Марченко закликали МВФ відмовитися від ідеї відряджання місії в Росію.

"Ми закликаємо ізолювати державу-агресора, не відновлювати діалог і не легітимізувати російський режим. 4 стаття Угоди МВФ і будь-які інші формальні причини не можуть бути передумовою для роботи в РФ", — написав Марченко у Facebook .

Зі свого боку, Пишний додав, що наслідки відновлення співпраці з РФ з боку МВФ " можуть бути вкрай негативними і точно суперечити глобальному порядку денному".

"Відновлення співпраці МВФ з РФ може бути сприйнято як країною-агресором, так і іншими країнами як розширення можливостей для відновлення діалогу з Росією і легітимізація всіх втрат, завданих Україні", — наголосив Пишний у Facebook .

Також у МЗС наголошують , що для головної фінансової установи ООН було б абсурдом легітимізувати російський режим, який фактично зруйнував самі основи Статуту ООН, розпочавши найбільшу загарбницьку війну в Європі з часів Другої світової та вчиняючи жахливі звірства проти українського народу.

Джерело фото: ua.depositphotos.com

Країни ЄС виступили проти планів МВФ відновити співпрацю з РФ

Джерело: delo.ua (Фінанси)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua