Видатки на оборону – щонайменше 2,2 трлн грн. Уряд затвердив проєкт бюджету на 2025 рік

13 вересня 2024 р. 21:11

13 вересня 2024 р. 21:11


Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові параметри бюджету-2025

  • За доходів близько 2 трлн грн видатки на оборону заплановані на рівні 2,22 трлн грн. Під час планування бюджету-2024 на ці статті уряд закладав 1,7 трлн грн.
  • Понад 400 млрд грн Кабмін виділяє на соціальний захист. «Пенсії будуть проіндексовані, а субсидії будуть виплачуватися всім, хто цього потребує», – зазначив премʼєр. 211 млрд грн буде направлено на охорону здоровʼя та майже 170 млрд грн на освіту.
  • Також передбачені кошти на програми пільгового кредитування та гранти для підприємців, буде продовжена програма гуманітарного розмінування та програма єОселя. Шмигаль не уточнив, скільки саме коштів передбачено на ці напрями.
  • «Новацією цього бюджету стане нова модель управління публічними інвестиційними проєктами, що зробить капітальні видатки більш прозорими та ефективними», – додав очільник уряду, однак не пояснив як саме ця модель працюватиме на практиці.

Цитата

«Пріоритет цього бюджету дуже чіткий — це оборона та безпека нашої країни. Всі внутрішні ресурси знову будемо направляти на ці цілі», – написав Шмигаль.

Контекст

За Бюджетним кодексом уряд має подавати до Верховної Ради проєкт бюджету на наступний рік до 15 вересня поточного року.

Проєкт бюджету на 2024 рік, який уряд подав до першого читання у Раді минулого року, передбачав доходи загального фонду бюджету у понад 1,5 трлн грн та видати у 3,1 трлн грн. Бюджет на оборону складав 1,7 трлн грн.

Кабмін 18 липня схвалив два законопроєкти: перший – про зміни до Податкового кодексу для фінансування додаткових військових видатків, другий – про зміни до держбюджету для підвищення військових видатків. Додаткові критично важливі потреби уряд оцінює у 500,3 млрд грн, зокрема 495,3 млрд грн – на оборону.

26 серпня стало відомо, що урядовий законопроєкт зазнав суттєвих змін. Зокрема, з документу прибрали норму про підвищення ПДВ .

Видатки на оборону – щонайменше 2,2 трлн грн. Уряд затвердив проєкт бюджету на 2025 рік

Джерело: forbes.ua (Новини)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua