Комітет Ради підтримав законопроєкт щодо приватизації держбанків

16 вересня 2024 р. 11:05

16 вересня 2024 р. 11:05


Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Документ розширює коло потенційних інвесторів, продаж яким готова розглянути держава.
  • Законопроєкт дозволяє продаж будь-якої частки держави у банку (а не лише 100% акцій держави, як передбачено у чинному законі).
  • Зазначається, що проєкт підвищує вимоги до юридичних осіб, які можуть залучатися державою у якості фінансових радників з продажу.
  • Також передбачено включення міжнародних донорів до участі у процедурі відбору фінансових радників з продажу та процедурі самого продажу.
  • Документ оновлює правила щодо визначення ціни та проведення аукціону відповідно до рекомендацій Світового банку.
  • Окрім цього проєкт враховує вірогідність, що в аукціоні може брати участь лише один потенційний інвестор.
  • За словами Гетманцева, до другого читання законопроєкт приводить вимоги до договору купівлі-продажу у відповідність до ринкових практик, а також запобігає негативному впливу на процедуру продажу (наприклад, зупинку продажу) з боку колишніх бенефіціарних власників чи поточних міноритарних акціонерів.
  • Документ забезпечує посилену прозорість процедури продажу шляхом збільшення обсягу інформації, що підлягає оприлюдненню, та проведення торгів через електронну торгову систему.

Контекст

У першому читанні законопроєкт про особливості приватизації державних банків Верховна Рада ухвалила 5 вересня. Тоді документ підтримали 249 депутатів.

Україна в оновленій у червні програмі розширеного фінансування EFF з МВФ зобовʼязалася до кінця вересня призначити міжнародних консультантів для продажу Укргазбанку і Сенс Банку, а також подати до парламенту законопроєкт, що встановлює механізм приватизації держбанків.

Загальна кількість підконтрольних державі банків сягнула семи, а їхня частка в загальному обсязі активів на 1 серпня становила 55,8% за планів, які декларували раніше, знизити її до 25%, писало агентство «Інтерфакс-Україна» . 10 вересня премʼєр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Кабінет Міністрів наразі не розглядає приватизацію державних Ощадбанку та Укрексімбанку — другого і третього за розмірами активів банків країни, стратегія з їхнього продажу відсутня, тоді як щодо Укргазбанку та Сенс Банку, які йдуть на пʼятому та восьмому місцях, приватизацію планують, однак терміни її поки що назвати складно.

В економічній теорії держава вважається менш ефективною, ніж приватні власники. За даними досліджень, підприємствам під контролем держави властива нижча продуктивність праці й прибутковість. А показники держбанків корелюють із електоральними циклами . Про те, як правильно провести приватизацію держбанків, читайте у колонці фінансової аналітикині Наталії Задерей .

Комітет Ради підтримав законопроєкт щодо приватизації держбанків

Джерело: forbes.ua (Новини)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua